A3 Haber

Çeşme’deki rant projesi için ‘Sit Yönetmeliği’ de değişti

Çeşme’deki rant projesi için ‘Sit Yönetmeliği’ de değişti

Çeşme’deki rant projesi için ‘Sit Yönetmeliği’ de değişti
Mart 20
11:09 2020

AKP iktidarının Çeşme’deki rant projesi için, sit alanlarında turizm ve yerleşimlere izin verildi. Böylece Çeşme’de yapılması planlanan rant projesi için koruma alanlarının kullanılmasının önü açılmış oldu. 

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın acele kamulaştırma kararı verdiği Çeşme’deki rant projesinde sit alanlarının kullanılması için gerekli yönetmelik değişikliği de yapıldı.

“Korunan alanların tespit, tescil  ve onayına ilişkin usul ve esaslara dair yönetmelikte değişiklik yapılmasını dair yönetmelik” 16 Mart 2020 Tarihli ve 31070 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin 9’uncu maddesi, “Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları; barındırdığı siluet, jeolojik ve ekolojik değerlerin korunması ve geliştirilmesi amacıyla alanın potansiyeli ve kullanım özellikleri göz önünde bulundurularak, kesin korunacak hassas alan ve nitelikli doğal koruma alanlarında izin verilen faaliyetlere ek olarak doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetler, entegre tesis, turizm ve yerleşimlere izin veren alanlardır” şeklinde değiştirildi.

Birinci derece SİT “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” oldu

Geçen yıl da Çeşme’de çok sayıda bölgede sit dereceleri değiştirildi. Birinci derece sit kapsamındaki bölgeler bu özelliğini kaybetti. “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak sınırları yeniden belirlendi.

Eski sistemde 1. derece SİT olarak ifade edilen yeni sistemde ise “Kesin Korunacak Hassas Alan” kalmadı. Doğa harikası alanların büyük bölümünün sürdürülebilir kullanım alanına dönüştüğü görüldü.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER