A3 Haber

‘Çin’den iki milyon koronavirüs test kiti gelecek’

‘Çin’den iki milyon koronavirüs test kiti gelecek’

‘Çin’den iki milyon koronavirüs test kiti gelecek’
Mart 20
23:51 2020

Sağlık Bakanlığı’nın “test yapma sıklığı artacak” açıklamasının ardında Çin’den iki milyondan fazla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) test kitinin geleceği öğrenildi.

TBMM Genel Kurulu’nda dün milletvekillerine koronavirüs hakkında bilgi veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki test yapabilen laboratuvar sayılarının ve test yapılma oranının arttırılacağını duyurmuştu.

Bakan Koca’nın bu açıklamasının ayrıntılarını Habertürk’ten Muharrrem Sarıkaya canlı yayında açıkladı. Türkiye’ye bugün itibariyle 50 test kitinin geldiğini dile getiren Sarıkaya, önümüzdeki pazartesi günü bir milyon ve ondan sonraki pazartesi de bir milyon adet olmak üzere iki milyon 50 bin test kitinin Türkiye’ye geleceğini açıkladı.

Test yapan laboratuvar sayısı artacak

Laboratuvarı test yapmaya müsait olan her bir hastanenin artık test yapmasına müsaade edileceğini kaydeden Sarıkaya, “Test yapabilme konusunda doğrudan bir sınırlama kalmadı. Bunun bütün büyük şehirlere yansıtılması noktasında bir karar var. Sanırım bugün bu karar yürürlüğe girecek” diye konuştu.

Kime nasıl uygulanacak?

“Ancak bu her önüne gelenin test yapacağı anlamına da gelmiyor” diyen Sarıkaya, test kitlerinin doktorlar tarafından uygun görülen kişilere uygulanacağının altını çizdi.

Testlerde Aytaç Yalman detayı

Testlerin üç gün arayla tekrar yapılacağını kaydeden Sarıkaya, şunları dile getirdi:

“Neden buna ihtiyaç duyuluyor. Tıpkı Aytaç Yalman’da olduğu gibi test ilk yapıldığında negatif daha sonra yapıldığında pozitif çıkabilir.

Yani o üç günlük süreçte ‘ben test yaptım negatif çıktı’ denilerek başka insanlara bulaştırma ihtimalinin önüne geçmek için süreç doktorların kontrolüne alınmış.

14 günlük karantina sürecinde pozitif vakaların çoğu ilk üç ve altı günde ortaya çıkıyor. 14. günde ortaya çıkan vaka oranı yüzde beş civarında. Kesine yakın şüpheli kişilere ise PSR denilen üç saatte sonuç veren testler uygulanacak” açıklamalarında bulundu.

’50 bin test hibe’

Test kitleri ve kitleri Türkiye’ye getiren firma hakkında bilgi de veren Sarıkaya şunları söyledi:

“Bugünden itibaren Çin’den test kitleri gelecek. Bunlar 10-15 dakikada yüzde 90-95 oranında doğru sonuçlar veren test kitleri.

Bugün itibariyle 50 bin kit gelecek. Pazartesi ise bir milyon kit daha gelecek. Ondan sonraki pazartesi de 1 milyon adet kit gelecek. Çin bu test kitlerinin üretimine yeni başladı ve Türkiye’ye bir ayrıcalık tanıdı.

’16 dolarlık test Türkiye’ye dört dolar’

Kitleri Türkiye’ye getiren firma ilk 50 binlik paketi Türkiye’ye hibe olarak göndermiş. Diğer paketleri de 16 dolar olan fiyatı dört dolara indirerek Türkiye’ye veriyor.

Kitlerin getirilmesi konusunda bir sınırlama da yok isterse bakanlık kendisi de getirebilir. Firma tamamen toplum sağlığını düşünerek milliyetçi bir yaklaşım ortaya koyuyor.

‘Çin hükümetiyle yakın ilişkileri var’

Çin hükümetiyle eskiden beri dostane bir ilişkisi olan bu firma koronavirüs salgını başladığında elinde bulunan yüklü miktardaki N95 tipi maskeyi Çin’e göndermiş.

Çin’de de teknoloji ve silah sanayisi alanında iş yapan bir firma bu firma. Bu test kitlerinin gelişinin yolu da böyle açılmış.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER