A3 Haber

Almanya salgını sekiz yıl önceden biliyordu: Hazırlıksız yakalandı

Almanya salgını sekiz yıl önceden biliyordu: Hazırlıksız yakalandı

Almanya salgını sekiz yıl önceden biliyordu: Hazırlıksız yakalandı
Mart 22
11:52 2020

Almanya, dünyanın başına dert olan koronavirüse benzer bir virüsün Asya’dan başlayarak dünyaya yayılacağı senaryosunu tam sekiz yıl önce yazdı. Ocak 2013’te onaylanan “Halkı Koruma Risk Analizi Raporu 2012” salgını ve risklerini detaylı olarak anlatsa da Almanya salgına hazırlıksız yakalandı.

A3 Haber Merkezi-  Almanya’da koronavirüs vaka sayısı 22 bin 364’e yükselirken; 84 kişinin yaşamını yitirdiği duyuruldu. Almanya, günümüzde dünyanın başına dert olan koronavirüse benzer bir virüsün Asya’dan başlayarak dünyaya yayılacağı senaryosunu tam sekiz yıl önce yazdı. Almanya 17. Dönem Federal Parlamentosu tarafından hazırlanan ve Ocak 2013’te onaylanan “Halkı Koruma Risk Analizi Raporu 2012” Federal Halk Koruma ve Afet Durumları Yardım Dairesi (BBK) adlı kurumun internet sitesinde duruyor.

Raporda virüsten ‘örneğin SARS-Coronavirüs’ diye bahsediliyor

Raporda koronavirüse benzer virüs “Modi-SARS” olarak adlandırılarak bir senaryo üzerinde çalışılıyor. 10.12.2012 tarihli raporun dördüncü ek belgesinde dünya geneline yayılacak pandemi virüsten parantez içinde “örneğin SARS-Coronavirüs” olarak söz ediliyor. Bu virüsün “SARS-CoV” ile akraba olduğu, 2012’de altı kişide görüldüğü, iki kişinin yaşamını yitirdiği bilgisine yer verildiği raporda, yakalanan kişilerden birisinin Almanya’da tedavi gördüğü ve iyileştiği yazılıyor.

İyileşen hastanın nerede ve hangi tedavi yönteminin kullanıldığı bilgisine yer verilmiyor. Ancak bunun ABD ile Almanya arasında tartışma konusu olan CureVac firmasıyla bir şekilde bağlantısı olması kuvvetle muhtemel. Çünkü hem ABD’nin para hesabı yapmadan CureVac’ı satın almak istemesi hem de AB’nin 80 milyon avro kredi vermesi olasılığı güçlendiriyor.

Raporda 14 gün kuralı da var

58. sayfada başlayan senaryoda küresel çapta ortaya çıkacağı belirtilen ‘Modi-SARS’ virüsü için belirti olarak sıralanan semptomların çoğu bugünkü koronavirüs ile bire bir aynı. Bu nedenle senaryoyu yazanların baş gösteren semptomlardan haberdar olma olasılığı yüksek.

Çünkü, söz konusu virüsün en erken 3-5 gün, en geç 14 gün içinde kendisini hissettireceğinden söz ediliyor. Bugün de karantina için belirlene süre 14 gün.

Önlemler de tıpa tıp aynı

‘Modi-SARS’a karşı alınması gereken önlemler sıralanırken, bugünkü önlemlerle tıpa tıp aynı. Aynı sayfada en dikkat çekici olan ise virüsün öncelikle Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa olmak üzere, küresel düzeyde etkili olacağı net olarak yazılıyor.

Senaryoda zamanlama olarak Modi-SARS’ın ilk olarak şubat ayında Asya’da ortaya çıkacağı, birkaç hafta içinde yayılacağı ve nisan ayında Almanya’ya geleceği yazılıyor. Burada bir-iki ay farkla tahmin olduğu gibi tutuyor. Ve virüsün ilk olarak Güney Asya’da pazarlarda satılan hayvanlardan insanlara bulaşacağı da açık olarak yazılıyor.

İlacın bulunması, uygulanması ve üretilmesi sürecinin üç yıl alabileceği de yazılıyor. Eğer virüs bu süreçte mutasyon geçirmezse…

“Almanya’da 7.5 milyon insanın ölebileceği…”

Bu üç yıl içinde Almanya’da 7.5 milyon insanın ölebileceği de senaryoda yazılıyor. Üç dalga halinde devam edeceği belirtilen süreçte etkili önlemlerin alınmaması durumunda dünya çapında 19 milyon insanın ölebileceği de ifade ediliyor.

Önlem olarak bugün yapılanlar sıralanıyor. Temel hak ve özgürlüklerin, serbest dolaşım ve gösteri hakkının kısıtlanabileceği açıkça yazılmış. Modi-SARS’ın yaratacağı ekonomik ve sosyal sorunlar da ayrıntılı olarak incelenmiş. Bu sürecin politik sarsılmalara yol açıp açmayacağı ise hükümetlerin süreci yönetme kabiliyetine bağlanıyor. “Eğer kriz doğru bir şekilde yönetilebilirse politik sonuçları sarsıcı olmaz” deniliyor raporda.

Almanya 2012’de rapor hazırlasa da hazırlıksız yakalandı

Evrensel’den Yücel Özdemir’in yazısına göre Almanya 2012’de rapor hazırlasa da koronavirüse hazırlıksız yakalandı. Almanya hükümeti için ‘Modi-SARS7 senaryosu hazırlayanlar arasında bugün Almanya’da koronavirüs takip merkezi durumuna gelen Robert Koch Enstitüsü de var. Enstitüsü sözcüsü Correctiv.org’a verdiği yazılı cevapta senaryoyu “Olabilecek azami olay” üzerindeki çalışma olarak nitelendirilerek “Modi-SARS’ın amacı olanları önceden ve pandemik yayılmanın etkilerini söylemek değil, teorik açıdan olabilecek insandan insana bulaşma konusunda azami senaryo (Maximalszenario) hazırlandı” denildi.

Correctiv.org’un sorularını yazılı olarak yanıtlayan BBK de, raporu, “Risk Analiz Raporu”nda elde edilen sonuçlar bilgi ve karar vermeye hizmet etmeli” diyor.

Özetle Almanya, 2012’de koronavirüs senaryosu üzerinde çalışma yapmaya başlamış. Ancak bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda alınması gereken önlemler konusunda ise bir senaryo yok. Tersine sağlık sektörü her geçen gün biraz daha özelleştirildi, sağlığa ayrılan bütçe kesildi ve bu alandaki personel açığı büyüdü. Felaket senaryosu hazırladıktan sonra buna karşı bir senaryo hazırlamamak, felakete davetiye çıkarmaktan başka bir şey değil.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER