A3 Haber

Yargıtay Başkanlığı’na Mehmet Akarca seçildi

Yargıtay Başkanlığı’na Mehmet Akarca seçildi

Yargıtay Başkanlığı’na Mehmet Akarca seçildi
Mart 24
17:03 2020

İsmail Rüştü Cirit’in yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan Yargıtay Başkanlığı’na, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca seçildi.

A3 Haber Merkezi- Yargıtay Konferans Salonu’nda, yapılan seçimde Yargıtay üyeleri oy kullandı. Adaylardan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca 332 oyun 267’sini alarak Yargıtay’ın yeni başkanı seçildi.

Mehmet Akarca iş insanı Ethem Sancak’ın eniştesi

Oda TV’nin iddiasına göre, Mehmet Akarca, Erdoğan ailesine yakın olmasıyla biliniyor. Öyle ki, 2015 ve 2019 yıllarında olmak üzere, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akarca’yı 2 defa Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak atamıştı.

Oda TV yazarı Müyesser Yıldız, 2015 yılında 5 Cumhuriyet Başsavcısı adayı için teamül yoklaması niteliğinde seçim yapılırken, hangi dengelerin gözetildiğini, Akarca’nın hangi grupların desteğiyle en fazla oyu alan isim olduğunu kaleme almıştı. O seçimleri “Teamül yoklaması” niteliğinde olarak niteleyen Yıldız, o seçimlerde kim kaç oy alırsa alsın, nihai kararı Erdoğan’ın vereceğini belirtmişti. Nihayetinde Erdoğan, Akarca’yı Başsavcı olarak atamıştı.

Yıldız, o dönem, Akarca’yı Erdoğan Ailesi’ne yakın etkili ve yetkili bir iş adamının da desteklediğini belirtmişti. Sadece Erdoğan Ailesi değil, bizzat eş durumundan Akarca’ya da yakın olan o iş adamı, Sakarya’daki Tank Palet Fabrikasını Katar ile birlikte satın alan BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak idi. Hatta öyle ki, Müyesser Yıldız, o dönem, “’Şems’ Ethem Sancak, Akarca için AK-Saray’a defalarca telefon etmişti” diye yazmıştı.

Öte yandan, Akarca’nın Ethem Sancak’ın kuzeni Murat Sancak’ın dayısı olarak biliniyor. Akarca, Ethem Sancak’ın eniştesi oluyor.

Mehmet Akarca kimdir?

Mehmet Akarca, 21 Ocak 1963’te Şirvan’da doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1986’da mezun olan Akarca, İzmir hakim adayı olarak mesleğe başladı.

Sırasıyla Uşak/Ulubey, Van/Gevaş, Aydın/Sultanhisar Hakimliği, Sivas Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı, Kütahya Ağır Ceza Mahkemesi ve Komisyon Başkanlığı ile Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi ve Komisyon Başkanlığı görevlerinde bulunan Akarca,
18 Ocak 2010’da Yargıtay üyeliğine seçildi.

Mehmet Akarca, Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca 21 Ekim 2013’te Yargıtay Ondördüncü Ceza Dairesi Başkanlığı’na seçildi. Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca gösterilen adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından 18 Mayıs 2015’te ilk kez, 21 Mayıs 2019’da ise ikinci kez Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na seçilen Akarca, evli ve iki çocuk babası.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER