A3 Haber

Kadınlar öfkeli: Şiddet ve istismar hükümlülerine koronavirüs bahanesiyle ceza indirimine tepki

Kadınlar öfkeli: Şiddet ve istismar hükümlülerine koronavirüs bahanesiyle ceza indirimine tepki

Kadınlar öfkeli: Şiddet ve istismar hükümlülerine koronavirüs bahanesiyle ceza indirimine tepki
Mart 25
13:33 2020

Türkiye’nin gündemi koronavirüs olurken AKP’nin hazırladığı infaz indirim paketine cinsel suçlarında dahil edilmesine tepki artarak devam ediyor. Tek tek açıklama yaparak duruma tepkilerini gösteren kadın örgütleri “Kamuoyunun tepkisinden çekinilerek ertelenen af paketi maalesef koronavirüs salgını bahane edilerek gündeme getirildi. Yine şeffaf olmayan bir süreçle karşı karşıyayız” ifadelerine yer verildi.

Koronavirüs salgını Türkiye’yi etkisi altına alırken AKP’nin hazırladığı infaz indirim paketinde mükerrer suçlar, cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti suçları bakımından 3/4’lük koşullu salıverilme oranı ise 2/3’e düşürülüyor. Kısacası bu suçlardan hüküm giyenler cezasının yüzde 75’i yerine, yüzde 67’sini çekmeleri halinde koşullu salıverilebilecek.

Kadın örgütleri gündeme gelen infaz indirim paketine tepkilerini gösterdi. “Koronavirüs dinlemem sokağa çıkarım” diyen kadın örgütleri “Yasa asla kabul edilemez” ifadeleriyle mücadelelerini sürdüreceklerini vurgaladılar.

Kadınlar tedirgin

Medyascope’tan Edanur Tanış’ın haberine göre, geniş kapsamlı tahliyeleri içeren ikinci yargı paketinin gündeme gelmesiyle destek hatlarının susmadığını belirten Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu (KCDP) Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “Bütün kadınların ve katledilen kadınların ailelerinin yüreği ağzında, telefonlar susmuyor, ‘Bana şiddet uygulayan adam dışarı çıkacak mı’, ‘Kardeşimi öldüren katil serbest mi kalacak’ diye soruyorlar. Bu çok tehlikeli bir durum” açıklamalarında bulundu.

“Koronavirüs dinlemem sokağa çıkarım”

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ise infaz indirim yasa taslağının koronavirüs kadar tehlikeli olduğunu belirterek, “Bugünlerde böyle bir maddenin araya sıkıştırılması da kabul edilir değil. Sanıyorlar ki, sokağa çıkmayız. Koronavirüs falan dinlemem, sokağa çıkar eylem yaparım. Diğer taraftan düşünce suçlarında infaz indirimi yok, cinsel suçlarda var. Devlet kendine yapılanı affetmiyor ama kişisel suçları affediyor; kabul edilemez.”

“Asla kabul edilemez”

Çocuk ve kadınlara yönelik cinsel suçların önün geçilmesi için genelgeler yayınlayıp ardından cinsel suçlara af getirilmesinin asla kabul edilemeyeceğini belirten Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav “Bugüne kadar atılmış bütün önemli adımları yok saymaktadır” dedi.

“Koronavirüs bahanesiyle gündeme getirdiler”

Kamuoyunun tepkisinden çekinildiği için ertelenen af paketi koronavirüs salgını bahane edilere gündeme getirildiğini dile getinre feminist avukat Hülya Gülbahar “Yine şeffaf olmayan bir süreçle karşı karşıyayız. Sokağa çıkmanın imkansız olduğu korona günlerinde artık cinsel suçlulara da af getirileceği açıkça belirtiliyor. Af tartışmasının sürekli gündemde tutulmasının son derece tehlikeli sonuçları oluyor” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER