A3 Haber

Sendikacıya verilen ceza hakkında AYM kararı: İfade özgürlüğü ihlal edildi

Sendikacıya verilen ceza hakkında AYM kararı: İfade özgürlüğü ihlal edildi

Sendikacıya verilen ceza hakkında AYM kararı: İfade özgürlüğü ihlal edildi
Mart 25
09:52 2020

Anayasa Mahkemesi, TEOG sınav sonuçları hakkında açıklama yapan sendika yöneticisi hakkında verilen cezanın ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, 2014-2015 yılı TEOG sınavlarında çok sayıda öğrencinin birinci olması nedeniyle çıkan tartışmalar sırasında verdiği röportajda Milli Eğitim Bakanlığı’nı eleştiren Birleşik Kamu İş Sendikası yöneticisi Ali Taştan için Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen 1 yıl 2 ay 17 günlük hapis cezasının anayasada yer alan ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna karar verdi.

AYM yaptığı değerlendirmede, “Eğitimci ve sendikacı kimliği ile tanınan başvurucu, gündem konusu TEOG sınavı ile ilgili olarak bir basın mensubuyla röportaj yapmıştır. Başvurucu röportajda bir takım olgusal iddialarda bulunarak MEB içinde yeni bir paralel yapılanma olup olmadığı soruların akıllara geldiğini ve bu hususların aydınlatılması gerektiğini ifade etmiştir” dedi. Verilen cezanın anayasanın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiği sonucunu ortaya çıkardığı vurgulandı.

Bu gerekçelerden sonra, Anayasa Mahkemesi verdiği hükümde şu kararlara vardı:
“İfade özgürlüğünün ihlal edildiğine dair iddiaların kabul edilebilir olduğuna, anayasanın 26. Maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine, kararın bir örneğinin ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine oy birliği ile karar verildi.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER