A3 Haber

Eczacılardan Sağlık Bakanlığı’na ‘tedbir’ çağrısı: Hastalar eczanelere tek tek kabul edilecek

Eczacılardan Sağlık Bakanlığı’na ‘tedbir’ çağrısı: Hastalar eczanelere tek tek kabul edilecek

Eczacılardan Sağlık Bakanlığı’na ‘tedbir’ çağrısı: Hastalar eczanelere tek tek kabul edilecek
Mart 26
22:31 2020

İstanbul Eczacı Odası, çalışanlarının ve hastaların salgından daha fazla etkilenmesini önlemek amacıyla Sağlık Bakanlığına’na yazı yazarak taleplerini iletti. Ayrıca koronavirüs tedbirleri kapsamında İstanbul’da hastaların eczanelere birer birer kabul edileceğini açıkladı.

Eczanelerde alınan tedbirlerin eczacıları, eczane çalışanlarını ve halk sağlığını korumaya artık yeterli olmayacağını belirten İstanbul Eczacı Odası, 27 Mart 2020’den itibaren eczanelere hastaların teker teker kabul edileceğini duyurdu. Oda yaptığı açıklamada, İstanbul’da bulunan 77 kamu hastanesinin tüm yoğun bakım yataklarının dolu olduğu belirtilerek, “Kovid-19 tanısı konulmuş hastaların hastanelere yatırılamayarak, reçeteleriyle eczane eczane dolaşmak zorunda kaldığı bu günlerde, maalesef eczanelerimiz salgının yayılmasında önemli bir odak noktası haline gelmiştir” denildi.

İstanbul Eczacı Odası’ndan yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Hastalarımızın çoğu tanı konanlar ya da temasta olanlar”

  • İstanbul ve Yalova’da 5 bin 236 noktada yaklaşık 14 bin çalışanımız ile 7/24 kesintisiz ilaç hizmeti sunmaktayız. Ülke olarak Kovid-19 ile yaptığımız mücadelede biz eczacılar her zaman olduğu gibi en ön safta yer almaktayız.
  • Eczanelerimize günde ortalama 100 hasta girmekte iken, salgının boyutunun giderek arttığı bu günlerde, hastalarımızın çoğunun, maalesef ya Kovid-19 tanısı konulmuş ya da Kovid-19 pozitif kişilerle teması olanlardan oluştuğunu tespit etmekteyiz.

“İstanbul’da kamu hastanelerinin yoğun bakım yatakları dolu”

  • İstanbul’da bulunan 77 kamu hastanesinin tüm yoğun bakım yataklarının dolu olduğu, bu sebeple Kovid-19 tanısı konulmuş hastaların hastanelere yatırılamayarak, reçeteleriyle eczane eczane dolaşmak zorunda kaldığı bu günlerde, maalesef eczanelerimiz salgının yayılmasında önemli bir odak noktası haline gelmiştir.
  • Meslektaşlarımız ve çalışanlarımız arasında Kovid-19 tanısı konulmaya başlanmış olması bu olayın önemli bir göstergesidir.

“Tedbirler yetersiz”

  • Eczanelerimizde aldığımız tedbirlerin meslektaşlarımızı, çalışanlarımızı ve halk sağlığını korumaya artık yeterli olmayacağı aşikardır.
  • Salgınla mücadelede önemi asla tartışılamayacak olan kesintisiz ilaç hizmetinin sürdürülebilirliği için tüm eczanelerimizde standart tedbirler alınmalıdır.

“Hastaları tek tek kabul edeceğiz”

  • Tüm meslektaşlarımızın, çalışanlarımızın ve hastalarımızın daha fazla bulaşma riskiyle karşılaşmasını önlemek için diğer Avrupa ülkelerinde de olduğu gibi, 27 Mart 2020 tarihinden itibaren eczanelerimize hastalarımızı birer birer kabul ederek ilaç ve danışmanlık hizmeti vermeyi sürdüreceğiz.

Sağlık Bakanlığı’ndan talepleri

İstanbul Eczacı Odası, Sağlık Bakanlığı’ndan şu taleplerde bulundu:

  • Meslektaşlarımız ve çalışanlarımız için profilaktik tedavi.
  • Meslektaşlarımız ve çalışanlarımız için koruyucu ekipmanların sağlanması.
  • Ayaktan Kovid-19 reçetelerinde yer alan ilaçlara erişilmesinin sağlanması.
  • Eczanelerimizin düzenli olarak dezenfekte edilmesinin sağlanması.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER