A3 Haber

Bağışıklığı güçlendiren ilaçların satışı patladı: Aşırı dozda vitamin ve mineral almak doğru mu?

Bağışıklığı güçlendiren ilaçların satışı patladı: Aşırı dozda vitamin ve mineral almak doğru mu?

Bağışıklığı güçlendiren ilaçların satışı patladı: Aşırı dozda vitamin ve mineral almak doğru mu?
Mart 27
13:33 2020

Koronavirüs salgını nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin ve minerallerin satışında yüzde 50’nin üzerinde artış gerçekleşti. Bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar adeta yok satıyor. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, vitamin ve mineral satışlarının arttığını açıklarken, “Herkes kendi önlemini almaya çalışıyor, anlıyoruz ancak aşırı dozda mineral ve vitamin takviyesi organlara zarar dikkat edilmesi gerek” dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs kabusu Türkiye’de de etkisini gösteriyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı son açıklamaya göre, Türkiye’de koronavirüs vaka sayısı 2 bin 629’a yükselirken can kaybı da 75’e ulaştı.

Koronavirüs salgınının her geçen gün yayılmasının ardından bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemi bir kez daha gündeme geldi. Salgın nedeniyle hastane ve eczanelerdeki yoğunluk had safhaya ulaştı. Yurttaşlar bir yandan kendi tedbirlerini alırken bir yandan da bağışıklık sistemlerinin güçlendirmenin yollarını arıyor. Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesini ardından eczanelerde en çok satılan ilaçlar listesinin başında bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin ve mineraller yer alıyor. Yurttaşlar koronavirüsten korunmak için bağışıklık sistemlerini güçlendirmek adına vitamin takviyesi alıyor.

İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, A3Haber’e yaptığı açıklamada,  toplumda panik havasının hakim olduğunu belirtirken bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin ve minerallerin yok sattığını bildirdi.

“Depolarda bulmak güçlük çekiyoruz satışlar yüzde 50’nin üzerinde arttı”

İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “İlk vakanın açıklandığı günden bu yana vatandaşlar telaşlı.  İnsanlar bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inandığı vitamin, mineral ve çinkoların peşine düştü. Yüzde 50’nin üzerinde bir artış söz konusu. Bazı ilaçlar adeta yok satıyor.  Günde bir tane bile satamadığımız pahalı vitaminler, mineraller son günlerde kutu kutu satmaya başladık. Bazı vitaminleri depolarda bulmakta güçlük çekiyoruz” şeklinde konuştu.

“DSÖ 70-75 miligram öneriyor ama insanlar 1000 miligram alıyor”

“Başkan Sayılkan, vitamin kullanımında doğru bilinen yanlışların da olduğuna dikkat çekerken, ”İnsanlar doğru bilgiye ulaşamıyor, sosyal medyada yahut sağda solda duyduklarını uyguluyorlar. Vitaminlere yükleniyorlar ama belli vitaminlerin fazla kullanılmasının faydası yok. Örneğin C vitamini, Dünya Sağlık Örgütü C vitamini için tüketim tavsiyesi 70-75 miligram ancak insanlar 1000 miligram alıyor. Zannediliyor ki daha fazla korunurum ama öyle değil. Ekstra bir koruma sağlamıyor. Aksine karaciğer ve böbreklere yük bindirilmiş oluyor. İnsanların ruh halini de anlıyoruz ama doğru adımları atmakta fayda var” dedi.

“Salgın geçecek ama psikolojik tahribatları kolay kolay geçmeyecek “

Salgının atlatıldığında bireylerde ciddi psikolojik problemler oluşacağını savunan Başkan Sayılkan, “Koronavirüse karşı risk grubunda olmayanlar bile bu telaşı yaşıyor. Özellikle her an hangi ülkede kaç kişi ölmüş, ne kadar vaka sayısı var? Sorularının yanıtlarını ararken insanlar panik oluyor ve psikolojileri bozuluyor. Bugünler geçecek elbette ama bu korku ve psikolojik bozukluklar kolay kolay geçmez” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER