A3 Haber

Ekonomik güven endeksi düştü, gelecek bir yıl içindeki döviz çıkış miktarı arttı

Ekonomik güven endeksi düştü, gelecek bir yıl içindeki döviz çıkış miktarı arttı

Ekonomik güven endeksi düştü, gelecek bir yıl içindeki döviz çıkış miktarı arttı
Mart 27
12:05 2020

Mart ayı güven ve beklenti endeksleri, TÜİK’in bugün açıkladığı… Ekonomik Güven Endeksi verisiyle tamamlanmış oldu.
Ekonomik güven endeksi Şubat ayında eşik değer 100’e yaklaşmış ve 97,5 değerini almıştı. Ancak Mart ayında %5,9 oranında azalarak 91,8 değerine düştü.
Ekonomik güven endeksindeki düşüş, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Tüketici ve inşaat güven endeksleri böyle bir ayda yükselme başarısı gösterdi!
Covid19 salgını nedeniyle Mart 2020 ekonomik açıdan bu yılın kayıp ilk ayı olarak yerini aldı.

Merkez bankasının bugün açıkladığı Şubat ayı “Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi” verilerine göre de:

• Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) bir önceki aya göre yüzde 6,4 artarak 18,1 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bu tutarın 13,2 milyar ABD doları anapara, 4,9 milyar ABD doları faizden oluşmaktadır.

• Ayrıca, Merkez Bankası’nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri 26,9 milyar ABD doları olup, söz konusu tutarın 19,9 milyar ABD doları bir ay vadelidir.

• Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (Bankacılık sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluşmaktadır. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 36,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Sonuç olarak (18,1 + 26,9 + 36,7) = 81,7 milyar dolar yükümlülük var önümüzde… Görüldüğü üzere “Merkezi Yönetim” açısından da zor bir yıl bizi bekliyor…

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER