A3 Haber

İtalya’da koronavirüs ocak ayında yayılmaya başladı: Bir buçuk ay fark edilmedi

İtalya’da koronavirüs ocak ayında yayılmaya başladı: Bir buçuk ay fark edilmedi

İtalya’da koronavirüs ocak ayında yayılmaya başladı: Bir buçuk ay fark edilmedi
Mart 27
11:12 2020

Araştırmalar koronavirüsünün İtalya’nın Lombardiya bölgesinde ocak ayı başından itibaren yayılmaya başladığını ancak tespit edilemediğini gösteriyor. İtalya’da ilk yerel vaka 20 Şubat’ta ortaya çıkmıştı.

A3 Haber Merkezi- İtalya’da ilk ölüm 21 Şubat’ta kayıtlara geçerken, 23 Şubat’tan itibaren kuzeydeki bazı kasabalar karantinaya alınmış, uygulama mart ayında ülke geneline yayılmıştı.

İtalya’da, ilk hastanın Mattia isimli 38 yaşındaki erkek olduğu ve 14-18 Şubat arasında üç kez hastaneye gittiği ama test yaptıramadığı ortaya çıkmıştı. İtalyan basınının ‘süper yayıcı’ diye andığı Mattia’nın, hastalığı en az 13 kişiye bulaştırdığı sanılıyor. 

İtalya’da Covid-19 salgınında ölenlerin sayısı son 24 saatte 662 kişi artarak 8 bin 165’e yükseldi. BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre Nature dergisinin çalışmasında İtalya’da altı bine yakın vaka incelendi. Araştırmaya göre, Lombardiya’da tespit edildiğinde çoktan bölgedeki birçok kente yayılmıştı.

Araştırma sonuçlarını yorumlayan İtalyan epidemiolog Michele Tizzoni, bulguların özellikle salgının henüz çok yayılmadığı ülkeler için hayati önemde olduğunu ifade etti.

Lombardiya Bölge Başkanı: Fark edildiğinde çok geçti

İtalya’da koronavirüsten en ağır etkilenen bölge olan Lombardiya’nın Bölge Başkanı Attilio Fontana da yaptığı açıklamada benzer şeyler söyledi. Fontana, virüsün bölgede 20 Şubat’ta “bir numaralı hastanın” tespit edilmesinden muhtemelen bir ay kadar önce yayılmaya başladığını söyledi.

Bölge Başkanı Fontana, “Bu nedenle virüs bu kadar yayılabildi ve fark edildiğinde artık çok geçti” dedi.

Öte yandan İtalya’da 13 Mart tarihli bir araştırmayla yaşamını yitirenlerin yaş ve cinsiyet dağılımları duyuruldu. Ölenlerin yaş ortalaması 79,4 olarak açıklandı.

Koronavirüsün İtalya’daki seyri

  • İtalya’da koronavirüs ilk kez Ocak sonunda Roma’da, Çinli bir turist çiftte görülmüştü.
  • Ülkede Çin ile bağlantısı belirlenemeyen ilk vaka ise 20 Şubat’ta Lombardiya bölgesindeki Lodi kentinde ortaya çıkmıştı.
  • Ülkede ilk ölüm ise 21 Şubat’ta kayıtlara geçti. Dün itibariyle ülke genelindeki can kaybı sayısı 7 bin 500’ü geçti. Bu ölümlerin yaklaşık yüzde 60’ı ise Lombardiya bölgesinden.
  • İtalyan hükümeti, Çinli çiftte koronavirüs görülmesinin ardından Ocak ayı sonunda 6 aylığına acil durum ilan etmişti.
  • Ülkedeki ilk yerel vakaların ortaya çıkmasının ardından da 23 Şubat’tan itibaren kuzeydeki bazı kasabalarda karantina tedbirleri uygulanmaya başlanmıştı.
  • Karantina tedbirleri daha sonra 10 ve 12 Mart’ta yürürlüğe giren iki kararnameyle ülke geneline yayılarak aşamalı olarak sıkılaştırıldı.
  • Ülke genelindeki karantina tedbirlerinin bitiş tarihi olarak 3 Nisan belirlense de bu tarihin uzatılması muhtemel görünüyor.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER