A3 Haber

Migros deposunda 600 işçi önlemsiz çalıştırılıyor: ‘Üç arkadaşımız hastaneye kaldırıldı’

Migros deposunda 600 işçi önlemsiz çalıştırılıyor: ‘Üç arkadaşımız hastaneye kaldırıldı’

Migros deposunda 600 işçi önlemsiz çalıştırılıyor: ‘Üç arkadaşımız hastaneye kaldırıldı’
Mart 27
14:32 2020

Gebze’de bulunan ve İstanbul dahil Marmara’nın pek çok noktasına dağıtım yapılan Migros Şekerpınar Depo’da 600’e yakın işçi bir depoda yan yana çalışıyor. Gerekli koruma önlemlerinin alınmadığını, üç arkadaşlarının da COVID-19 şüphesi ile hastaneye kaldırıldığını belirten işçiler, ücretli izin verilmezse geçinmek için mecburen çalışmaya devam edeceklerini söylüyor.

COVID-19 salgını nedeniyle iktidar evde kalın çağrısı yaparken yüz binlerce işçi hâlâ koruma önlemleri alınmadan sağlıksız koşullarda toplu olarak çalışıyor. Üretim durduran işyerlerindekiler ise ya işten atılma ya da ücretsiz izne çıkarılma gibi uygulamalarla karşı karşıya.

Sendika.org’dan Vedat Örüç’ün haberine göre riskle karşı karşıya olduklarını bildiklerini ancak geçinmek için çalışmak zorunda olduklarını söyleyen Migros Şekerpınar Depo işçileri karşı karşıya kaldıkları bu uygulamaları ve çalışma koşulları anlattı.

600’e yakın işçi bir depoda yan yana

Gebze’de bulunan ve İstanbul dahil Marmara’nın pek çok noktasına dağıtım yapılan Migros Şekerpınar Depo’da yüzlerce işçi çalışıyor.

Ciddi bir koruma önlemi alınmadan çalıştırıldıklarını belirten işçiler evden işe, işten eve korkarak gittiklerini söylüyor: “Çalıştığımız depolarda virüse karşı alınan önlemler ne kadar yeterli, hijyen kurallarına ne kadar uyuluyor? Biz depo işçileri bu konuya dair ciddi bir çalışmanın olduğunu bugüne kadar görmedik. Sadece tuvalete dezenfektan koydular. Yemekhanelerde yemekler yine toplu yeniliyor, dezenfekte edilmeyen servislerde yan yana gelip, gidiliyor, depo içerisinde 600 yakın işçi yan yana çalışmaya devam ediyor. Bildiğiniz gibi virüsün çok kolay bulaşacağı bir ortamda çalışıyoruz. Artık evden işe giderken korkarak gidiyoruz, fakat yapacak bir şey yok, çalışmak zorundayız. İktidar için evde kalın demesi kolay, birçoğumuz bir ay bile çalışmasak hayatımızı idame ettirme şansımız yok, bu yüzden çalışmaya mecburuz.”

“Üç arkadaşımız korona şüphesiyle hastaneye kaldırıldı”

En önemli taleplerinin ücretli izin olduğunu belirten işçiler, bu karşılanmadığı durumda çalışmaya devam edeceklerini, özellikle kalabalık ortamlarda çalışan işçileri için bu durumun bir felaket olduğunu söylüyor.

Hükümetin çalışanlar için herhangi bir önerisi ya da işveren üzerinde yaptırımı olmadığından risk grubunda olan birçok mesai arkadaşlarının halen çalıştığını, üç arkadaşlarının koronavirüs şüphesiyle hastaneye kaldırıldığını belirten işçiler buna rağmen henüz bir önlem alınmamasından şikayetçi.

“Ya senelik izin ya ücretsiz izin kullanırsın”

Ücretli izin talebinde bulunan işçiler, patronların “Ya senelik iznini kullanırsın ya da ücretsiz izin kullanırsın. Aksi takdirde işine devam etmesin” dediklerini aktararak bütün çalışanların tedbirlerin alınmamasından yakındığını, bir an önce tedbirlerin alınmasını, aynı zamanda ücretli izin uygulamasına geçilmesini talep ettiklerini bunların uygulanmadıkça hiçbirinin can güvenliğinin olmadığını belirtiyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER