A3 Haber

Dünyada petrol varil fiyatları düşerken Türkiye’de benzine neden zam geldi?

Dünyada petrol varil fiyatları düşerken Türkiye’de benzine neden zam geldi?

Dünyada petrol varil fiyatları düşerken Türkiye’de benzine neden zam geldi?
Mart 28
09:52 2020

Dünyada petrol varil fiyatlarında düşüş sürerken Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ndan dün yapılan açıklamaya göre benzine 13 kuruş zam geldi. Peki dünyada fiyatlar aşağıya doğru seyrederken Türkiye’de benzine yapılan zamlar ne anlama geliyor?

Dünyada petrol varil fiyatlarında düşüş kaydedilirken Türkiye’de benzine bir kez daha zam geldi. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ndan dün yapılan açıklamaya göre benzinin litresi 13 kuruş arttı. En son geçtiğimiz hafta 20 Mart günü benzin ve motorine ayrı ayrı zam yapılmış Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ndan (EPGİS) yapılan açıklama ile benzinin litre fiyatına 4 kuruş, motorinin litre fiyatına 11 kuruş zam gelmişti. Bu haliyle benzinin İstanbul’da ortalama litre fiyatı 5,36 liraya çıkarken motorinin fiyatı da 5,29 lirada.

Dünyada petrol varil fiyatı 26,58 dolara kadar düştü

Brent petrolün varil fiyatı, haftanın son iş gününde uluslararası piyasalarda 26,58 dolardan işlem görüyor. Koronavirüs salgını nedeni ile ABD’de artan işsizlik rakamları ve Suudi Arabistan-Rusya çekişmesi, petrol fiyatlarını aşağı yönlü baskılamış durumda. Peki, dünyada petrol fiyatlarının rekor düzeyde gerilemesiyle birçok ülkede akaryakıt istasyonlarında da rakamlar düşerken; Türkiye’de benzine yapılan son zamlar ne anlama geliyor?

“Zamların uzun zamandır dünya fiyatları ile ilgisi yok”

Euronews Türkçe’’de yer alan habere göre, ekonomist-yazar Mustafa Sönmez konunun artık dünya petrol fiyatları ile ilgili olmadığını şu sözlerle dile getirdi:

“Tüketiciden alınan akaryakıt parasının bugün yüzde 60’a yakını vergi. Dolayısıyla düzenlemelerin ve fiyat artışlarının artık ham petrol fiyatıyla alakalı olmadığı ortada. Bu bir süredir devletin en önemli vergi geliri kapısı oldu. Çünkü bütçede ciddi bir açık var ve kriz nedeniyle bu açık daha da büyüyecek. Tüketim olmayınca vergi geliri daha da azalacak. Firmalar batık durumda olduğu için onlardan vergi alınamayacak.” 

İşsizlik etkili olacak

Artacak olan işsizliğin de etkili olacağını belirten Sönmez sonuçta devasa boyutlara çıkacağını öngördüğü bütçe açığı nedeniyle para basmanın da kaçınılmaz olduğunu dile getirirken sözlerini şöyle sürdürdü;

“Sadece Türkiye değil bütün dünya için para basmak kaçınılmaz. ABD ve Avrupa için para hacmini genişletmek çok dert değil ama Türkiye bundan çok daha olumsuz etkilenecek.”

“Benzinin rafineri çıkışı 1 kuruş olsa bile”

Prof.Dr.Yalçın Karatepe ise aslında Türkiye’de benzin fiyatlarında önemli indirimler de gerçekleştiğine dikkat çekerek şunları aktardı;

“Bazı indirimler olmuş olsa da hala çok yüksek. Bunun temel nedeni uygulanan vergiler. Benzinde maktu vergi litrede 2,55 TL. Yani benzinin rafineri çıkışı 1 kuruş olsa bile biz bu maktu verginin altında fiyat ödeyemeyiz. Hala fiyatların yüksek seyretmesinin nedeni vergilerin yüksek olması. Dünya fiyatlarındaki düşüşlerin pompalara yansımasının bu şartlarda mümkün değil.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER