A3 Haber

Salgından sonraki yeni tehlike: Kullanılmış maske ve eldivenler doğru bertaraf ediliyor mu, ne yapılmalı? 

Salgından sonraki yeni tehlike: Kullanılmış maske ve eldivenler doğru bertaraf ediliyor mu, ne yapılmalı? 

Salgından sonraki yeni tehlike: Kullanılmış maske ve eldivenler doğru bertaraf ediliyor mu, ne yapılmalı? 
Mart 28
12:07 2020

Koronavirüs salgınıyla birlikte maske ve eldiven kullanımında büyük bir artış yaşandı. Maske ve eldivenler dünyada milyarlarca insanın günlük yaşamanın bir parçası haline geldi. Ancak maske ve eldivenlerin düzensiz bertarafına yönelik sorunlar her ülkenin sınırında bekleyen yeni bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor.

Tüm dünyayı etkisi altına koronavirüs salgınında vaka sayısı 600 bin sınırına dayanırken, 27 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü günden bu yana 92 yurttaş yaşamını yitirirken vaka sayısı 5 bin 698’e yükseldi. Ulusal ve uluslararası birçok kuruluş virüse karşı mücadele veriyor. Bilim insanları, hijyene, sosyal izolasyona, maske ve eldiven kullanımına dikkat çekiyor ancak salgının ardından tüm dünyayı bekleyen tehlikelerden birisi şimdilik gözden kaçıyor. Peki  değişmez gündemi koronavirüs salgını olan dünyanın kapısında bekleyen tehlike ne? Koronavirüs salgını sonrası tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de maske ve eldiven kullanımında büyük bir artış yaşandı. Kullanılan maske ve eldivenlerin gelişigüzel şekilde bilinçsiz bir şekilde atılması tüm dünyayı bekleyen tehdit olarak karşımıza çıkıyor.

“Yönetmeliğe uygun olarak toplanarak lisanslı tesislerde bertaraf edilmesi gerek”

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emine Helil İnay Kınay, maske ve eldivenlerin bertarafıyla ilgili A3Haber’e konuştu.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emine Helil İnay Kınay, maske ve eldivenlerin lisanslı tesislerde bertaraf edilmesi gerektiğini belirtirken, “Sağlık Tesislerinde, teşhis ve tedavi sürecinde oluşan atıkların Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği gereğince enfeksiyöz tıbbi atık olarak değerlendirilmesi ve ilgili yönetmeliğe uygun olarak toplanarak lisanslı tesislerde bertaraf edilmesi gerek. Sanayi tesislerinde oluşan malzemeler de Atık Yönetimi Yönetmeliği ve Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak toplanma ve lisanslı tesisler bertaraf zorunluluğu var.. Bu süreçte sağlık tesislerinde atık yönetimine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Yerel Yönetimlerin işbirliği içerisinde ilave yöntem ve tedbirlere ilişkin gerekli altyapının kurulması ve yönetilmesi büyük önem taşıyor” dedi.

“Atık ithalatı acilen durdurulmalı“

Kınay, atık maske ve eldivenlerin halk sağlığı için büyük bir tehdit oluşturduğunu vurgularken, “Ülkemizde atık yönetimi sürecinde yaşanan eksiklik ve aksaklıklar, sokak toplayıcıları tarafından sağlıksız koşullarda yürütülen geri kazanılabilir atıkların toplanması süreci, atık ithalatı salgın ile birlikte çevre ve halk sağlığı açısından daha büyük risk taşıyor. Sokak toplayıcılarının sağlıksız ve güvensiz koşullarda çöp konteylerından geri dönüşebilir atıkları toplaması enfeksiyon riskine karşı savunmasız bırakıyor. Diğer taraftan atık ithalatı acilen durdurulmalı, yurtdışından ülkemize gelen atıklar ile oluşacak riskler bertaraf edilmeli” diye konuştu.

Bakanlık ve yerel yönetimler harekete geçmeli

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yerel yönetimlerin maske ve eldiven atıklarının toplanması ve bertarafına yönelik çalışma yürütmesi gerektiğini belirten Kınay, “Sokaklarda gelişigüzel atılmış maske ve eldivenler herkes için sağlık riski oluşturuyor. Kişisel hijyene verilen önem ve hassasiyeti kamusal alanlar ve çevre sağlığı için de aynı derecede uygulanmalı. Salgın ve enfekte atıkların yarattığı çevresel riskler  çevre ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturmakta, geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlara yol açabilir”dedi.

Sosyal izolasyon atık miktarını da arttırdı

Hijyen nedeniyle ambalajlı ürün tüketiminin arttığının altını çizen Başkan Kınay, “Evlerdeki tüketimin artması atık miktarında da artışa neden oldu. Bir taraftan atıkların sağlıklı toplanması ve bertarafı sürecinin sağlıklı yürütülebilmesi, diğer taraftan maske ve eldiven kullanımı ve bu atıkların enfekte özellik taşıma riski ile evsel atıklarla karışması, ya da gelişigüzel atılması çevre ve insan sağlığı açısından risk oluşturuyor. Diğer taraftan bu malzemeler yağışla birlikte akışa geçerek yağmur suyu kanalları, ızgaralar, kanalizasyon sistemleri gibi çevresel altyapı bileşenlerine de zarar verebilir” dedi.

Öte yandan Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emine Helil İnay Kınay, maske ve eldiven kullanan yurttaşlara atıkları ayır biriktirmeleri uyarısında bulunurken Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin merkezi yönetim ve yerel yönetimlerle ortaklaşa çalışmaya hazır olduklarını da belirtti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER