A3 Haber

Koronavirüs öncesi dış ticaretin son hali…

Koronavirüs öncesi dış ticaretin son hali…

Koronavirüs öncesi dış ticaretin son hali…
Mart 31
13:12 2020

Dış ticaret verileri gelince manşet rakamı pas geçip şu detaylara bakıyorum:
** Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ihracat ve ithalat rakamları nasıl seyrediyor?
** Yüksek teknoloji + Orta yüksek teknoloji + orta düşük teknoloji dış ticaret açığı ne durumda?
** En çok ihracat yaptığımız ilk 10 ülke rakamlarında önceki aya göre gidişat ne?
** Geniş ekonomik gruplar bazında ithalatta sermaye mallarının seyri nasıl?

Bugün gelen veriler Şubat ayına ait. Covid-19 etkisiyle Mart başından itibaren yeni bir dünya kurulmaya başlandığı için bu rakamların çok bir anlamı yok ama yine de eğilimlere bir bakalım.
“Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2020 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre ihracat %3,6, ithalat %7,2 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2020 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %1,4, ithalat %9,2 arttı.”
Daha büyük resme bakıp durumu netleştirelim:

Görüldüğü gibi 15 milyar dolar bandına oturmuş bir ihracatımız vardı. Mart ve Nisan verilerinde nasıl bir düşüş olacağını göreceğiz.

İhracat-ithalat kompozisyonumuza baktığımızda sadece düşük teknoloji grubunda dış ticaret fazlası verdiğimizi görüyoruz. Burada yılın iki ayındaki fazlamız 5,841 milyar dolar. Yüksek, orta-yüksek, orta-düşük teknoloji gruplarında verdiğimiz açık ise 6,385 milyar doları bulmuş durumda. Uzun zamandır ilk kez bu gruplar bazında toplamda dış ticaret açığı vermiş oluyoruz.

İhracatımızın yüzde 49’unu yaptığımız ilk 10 ülke Covid-19’dan değişik boyutlarda etkilendi. İlk iki ayda ihracattaki paylarına göre bizim için aşırı riskli ülkeler şöyle: ABD (yüzde 4,8), İtalya (yüzde 5,9), İspanya (yüzde 5,1), Fransa (yüzde 4,2) ve Birleşik Krallık (yüzde 6,5)…

İhracatımızın yaklaşık yüzde 10’nunu yaptığımız Almanya ise süreci iyi yöneten ülkelerden biri olarak görünüyor.

Yılın ilk iki ayında sermaye malı ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artmış görünüyor. Önümüzdeki aylarda ne kadar gerileyecek bakalım.

İlgili link: http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=33850

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER