A3 Haber

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Mevcut hızla gidersek 10 günde vaka sayımız 300 bini bulur

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Mevcut hızla gidersek 10 günde vaka sayımız 300 bini bulur

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Mevcut hızla gidersek 10 günde vaka sayımız 300 bini bulur
Mart 31
09:42 2020

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, artan koronavirüs vaka ve ölüm sayıları hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye’de artış hızının yüksek olduğunu kaydeden Ceyhan, böyle giderse vaka sayılarının 10 günde 300 bine dayanacağını belirtti.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Mehmet Ceyhan, Türkiye’de artan koronavirüs (Covid-19) vaka ve ölüm sayılarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Artış hızını değerlendiren Ceyha, “Hız açısından ilk sıradayız” dedi. Hürriyet köşe yazarlarından Hande Fırat köşesinde Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın COVID-19’un Türkiye’deki seyrine yönelik görüşlerine yer verdi.

“Hız açısından ilk sıradayız”

Fırat’ın, “Vaka sayısında en hızlı artışa sahip olan ülkeyiz, bu ne anlama geliyor?” sorusuna Ceyhan, “Şemaya göre hız açısından ilk sıradayız. İtalya, İspanya, ABD’den daha hızlı artış olduğunu gösteriyor. Olayın henüz başındayız. Ama bu, hep böyle gideceğiz demek değil. Son iki günde uygulanan tedbirlere bakıyorum, halkımız biraz daha iyi uyum sağlamaya başladı. Unutmayalım, bu uyumun etkisini kuluçka süresi nedeniyle bir hafta sonra göreceğiz. Tedbirlere aynı şekilde uyarsak artış hızında azalma görebiliriz” diyerek cevap verdi.

“Klinik bulgularla hareket edilecek”

Türkiye’nin mevcut hızla gidecek olursa vaka sayısının 10 günde 300 bine ulaşacağını dile getiren Ceyhan, “Bunun için altı testten birinin pozitif çıkması gerek. 300 bin rakamı için de bir buçuk milyon test yapmak gerekir. Dünyada hiçbir ülke bunu yapamaz. Tüm ülkeler bu sorunu yaşıyor. O nedenle bir süre sonra artık test sonucu pozitif mi negatif mi aranmayacak. Klinik bulgularla hareket edilecek. Virüsün klinik bulguları hastada varsa tedaviye başlanacak” diye devam etti.

“Sokağa çıkma yasağı gerekiyor mu?”

Sokağa çıkma yasağının gerekliliğine ilişkin de konuşan Ceyhan şunları kaydetti:

Benim gözlemim, ille de sokağa çıkma yasağı ilan etmek gerekmiyor. Şu son iki günde polis sokak sokak dolanıyor, ‘Evlerinize gidin’ diyor. Etkili bir yöntem. Şehirlerarası trafik önemli. Keşke özel araçlar için de kısıtlama getirilse. Bu önemli çünkü örneğin Ankara’da durum iyi, tedbirlere uyuluyor. Ancak dışarıdan gelenler olursa gayretinizin anlamı kalmaz, işe yaramaz. Bölgesel pandemi kurulları ve bölgesel kısıtlamaları da olumlu buldum

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER