A3 Haber

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Filiz Ünal: Eylül ayında yeniden pandemi bekliyoruz

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Filiz Ünal: Eylül ayında yeniden pandemi bekliyoruz

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Filiz Ünal: Eylül ayında yeniden pandemi bekliyoruz
Mart 31
15:31 2020

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Filiz Ünal, koronavirüs salgınının kısa sürmeyeceğini ve eylül ayında yeniden pandemi beklediklerini söyledi.

A3 Haber Merkezi- Koronavirüs salgını nedeniyle uzmanlar acil durumlar dışında hastanelere gidilmemesi çağrısı yaparken, çok sayıda kişi soğuk algınlığı ve kronik rahatsızlıkları gerekçeleriyle birinci basamak sağlık hizmetinin verildiği aile sağlığı merkezlerine başvuruyor.

Korona pozitif şüpheli hastalara bakmak için bir tane tek kullanımlık koruyucu malzeme gönderildiğini ve yoğunluğun her geçen gün arttığını belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Filiz Ünal, aile sağlığı merkezlerinde yaşanan sorunları ve eksiklikleri anlattı.

“Hangi işe yetişeceğimizi şaşırmış durumdayız”

Aile hekimliklerinin sağlık sisteminin kılcal damarları olduğunu belirten Dr. Filiz Ünal’a göre tablo oldukça kötü durumda. Aile hekimlerinin aşı, gebe takibi, korona pozitif olduğu düşünülen hasta takibi, 65 yaşın üzerindeki kişileri arayıp dışarıya çıkmamaları konusunda uyarı, Umre’den ya da yurt dışından gelenleri kontrol gibi pek çok işi aynı gün içerisinde yaptığını ifade eden Ünal, “Hangi işe yetişeceğimizi şaşırmış durumdayız” dedi.

Kliniklerin temiz olduğu saatler olarak düşünülen sabah saatlerinde gebe ve bebekleri aile sağlığı merkezlerine davet ettiklerini, bu uyarıya rağmen başka hastalıkları olanların da aile hekimliklerine geldiğini ifade eden Ünal, malzeme konusunda yaşadıkları eksikliklere dair şöyle konuştu: “Korona şüpheli hastaları muayene ederken gözlük takmamız, eldiven takmamız ve tek kullanımlık önlük takmamız bekleniyor. Tek kullanımlık önlükler yeni elimize geçti. Üç beden falan büyük ve onunla bir hasta muayene etmek kolay değil. Eldivenler iki boy büyük. İki tane N95 maske verilmişti. Biri hemşire hanıma biri de bana. Ama şüpheli hasta muayene ettiğinizde N95 maskeyi ve önlüğü atmanız gerekiyor. Bugün biz bir şüpheli hasta muayene edecek malzemeye sahiptik. Bize bir korona pozitif hasta muayene edecek kadar malzeme verildi bir daha malzemenin ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Malzemeler konusunda ve işleyiş konusunda olağanüstü bir karmaşa var. O karmaşanın içerisinde işlemler devam ediyor.

“Hekimlerinin çok sayıda sorunu var”

Malzeme eksikliği dışında aile hekimlerinin çok sayıda sorunun olduğunu belirten Ünal, gün içerisinde kronik rahatsızlığa sahip ve çalışmak zorunda olan çok sayıda kişinin rapor almak için geldiğini ifade etti. “İnsanların sosyal problemlerinin çözülmemiş olması çok büyük sorun” diyen Ünal malzeme eksikliği dışında yaşanan sorunları şu sözlerle aktardı: “İlacına ulaşamayan ve kronik hastalığı olan hastalarımızın eczaneden ilaçlarını karşılayamaması sorunumuz var. İlaçlar bir aylık veriliyor ve sabit kullandıklarının yanında başka ilaçlar da kullanıyorlar. Bir ilacı yazdırmak için aile sağlık merkezine geliyorlar ya da birilerini yollayıp bu ilaçları yazdırmaya çalışıyorlar. Artık korona pozitif olan sağlık emekçileri var. Korona pozitif tanısı konulmuş meslektaşlarımızla çalışmış olan sağlık çalışanı arkadaşlarımız tedirginler. Nereye başvuracaklarını bilmiyorlar, korona bulaşıp bulaşmadığını bilmiyorlar. Onlara ateşlenene kadar maske takıp çalışmaya devam etmeleri söyleniyor. Maske takıp aile hekimlerinin görevine devam etmesi bebekleri, gebeleri ve o kliniğe gelen bütün kronik hastalığı olanları risk altında bırakıyor.

“İlaç yazamamanın sıkıntısını yaşıyoruz”

Aile sağlığı merkezlerine başvuran hastalarda kaygı bozukluğu artışının hat safhaya ulaştığını ifade eden Ünal, birinci basamakta psikiyatri ilaçlarını yazamadıklarını belirterek, “İnsanlar, ‘Ben korona olabilir miyim doktor hanım’ diye geliyor. Bir kısmı da ‘Ben bu strese dayanamıyorum artık, ağlamaya başladım. Uyuyamıyorum‘ şikayetiyle geliyor. Birinci basamakta psikiyatri ilaçlarını yazamıyor olmamız nedeniyle çok ciddi sıkıntılar ortaya çıkıyor. Birçok hastaya ilaç yazmamız gerektiğini bildiğimiz halde ilaç yazamamanın sıkıntısını yaşıyoruz. Tüm bunlar sistemin içinde var olan sistemsizlikten kaynaklanan ya da kötü uygulamadan kaynaklanan problemler. Hekimler bu konularda bir şey yapamıyorlar” diye konuştu.

Birinci basamak hekimlerinin korona salgınının nasıl kontrol altına alınacağını bilen grup olduğunu ifade eden Ünal, “Halkın içinde olduğumuz için onların ihtiyaçlarını da en çok hisseden grubuz. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın illerde kurduğu il koordinasyon kurullarında da, Bakanlıktaki koronavirüs çalışma grubunda da aile hekimi yok” dedi.

Hastaları tedavi etmeye çalışırken koronavirüs kapan ya da karantinaya alınan aile hekimlerine rapor bile alsalar hak ediş ödemesi yapılmamasını hatırlattığımız Filiz Ünal, buna dair tepkisini şu sözlerle ifade etti: “Sistem içinde bir hekim size vekalet edebiliyor. İstanbul’da 4 hekimlik aile sağlığı merkezinde 3 hekim korona pozitif oldu. Yani bu bir hekim orada çalışan bir arkadaşımıza vekalet edebilir. Diğer iki arkadaşımızın maaşı kesilecek demek oluyor. Sistemin içerisinde o kadar kötülük vardı ki bu salgın hepsini su yüzüne çıkardı. Biz TTB olarak buna hep itiraz ediyorduk. İnsanların hasta olma hakkı vardır, rapor alma hakkı vardır ve raporluyken maaşı devam etmelidir diyorduk. Bu şimdi net olarak ortaya çıktı. Sistemin var olan bütün açıklıkları, bütün kötülükleri bu süreçte gözümüzün önüne serildi. Bu salgının hızlı yayılmasıyla daha fazla hisseder olduk. Siz iş kazasının ardından maaşımızı kesiyorsanız, istihratimizi ve ilacımızın parasını karşılayamıyorsanız bu sistemin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.”

“Eylül ayında yeniden pandemi bekliyoruz”

Gazeteduvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre korona salgının üç ay daha süreceğini ve acilen atılması gereken adımlar olduğunu ifade eden Ünal sözlerini şöyle sonlandırdı: “Biz eylül ayında yeniden pandemi bekliyoruz. O zamana kadar bu sistemin açıklıklarının ve eksikliklerinin hızla giderilmesi gerekiyor. Şu anda testler yeterince yapılmazsa, sağlıkçıların ekipman ihtiyacını karşılamazsanız enfeksiyon hızla yayılacaktır. Biz ne zamanki Umre’den gelenleri halkın içerisine bıraktık, yurt dışından gelenlerin sadece ateş takibini yaptık, sağlık çalışanlarına yeterli malzeme vermeden koronavirüs karşılamaya başladık, ülke olarak bunun yayılması için elimizden geleni yaptık. Bundan sonra yapılması gereken hızla test sayısını arttırmak, korona pozitiflerin tecritini sağlamaktır.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER