A3 Haber

Amerika’daki Türk vatandaşları kurtarılmayı bekliyor: Nerede bu devlet?

Amerika’daki Türk vatandaşları kurtarılmayı bekliyor: Nerede bu devlet?

Amerika’daki Türk vatandaşları kurtarılmayı bekliyor: Nerede bu devlet?
Nisan 03
12:23 2020

Amerika’da yaşayan bir öğrenciden gelen maili yayınlıyorum.

“Amerika bildiğiniz gibi Covid-19’un hızla yayıldığı ve milyonlarca nüfusu olan bir ülke. Tüm okullar, restoranlar ve her yer kapalı. Benim bulunduğum yer Pensilvanya.
Türkiye’den sürekli haber almaktayım. Oradaki durum da çok iç açıcı değil. Ancak burada sağlık anlamında hiçbir güvencemiz yok. Amerika sağlık sisteminin ne kadar pahalı olduğunu herkes biliyor. Korona vakası ile hastaneye giden bir kişi yaklaşık 35.000 dolar borçlu olarak çıkmış. Çünkü sağlık sigortası yokmuş.
Benim gibi yüzlerce öğrenci mahsur bir şekilde hâlâ bu ülkede bulunuyor. Hastalığa yakalanmamız belki de an meselesi. Kendi adıma defalarca konsolosluğu aradım. Tüm taleplerin Ankara’ya iletildiğini ve şu anda ne barınma ne de başka bir desteğin olmadığını ilettiler.
Hükümet, bu vakanın göründüğü Avrupa ülkelerinde bulunan vatandaşlara geri dönmeleri için süre verdi. Amerika’da bulunan Türk vatandaşlar ise nasıl dönecekleri düşünülmeden tek gün içinde uçuşlar kapandı kararı aldı.
Amerika’da şu an bulunan bir Türk WhatsApp grubuna üyeyim. Oradaki hikayeleri okurken cidden kalbim acıdı. Kirasını veremediği için dışarı atılan, parası olmadığını söyleyen, hastalanmaktan korktuğunu ve korunamadığını anlatan yüzlerce genç var. Her biri kendi bulunduğu bölgeye yakın konsolosluğu her gün defalarca arıyor. Ancak istedikleri yanıtı alamıyorlar.
29 Mart öğleden sonra New York konsolosluğu bana ulaşarak Washington DC’den İstanbul’a bir uçuşun gerçekleşeceği bilgisini aktardı. Bulunduğum yerden havaalanına ulaşmam 5.5 saat. Uçağa yetişmem mümkün olmadı. Otobüs seferleri zaten yok..
Konsolosluk görevlilerine ‘Bu uçuştan neden şu an haberimiz oluyor’ dediğimde bilginin kendilerine de yeni geldiğini söylediler.
Ay başından itibaren belki 15 gün daha beklemek zorundayız. Sağlıklı kalmak için savaşmak zorundayız aynı zamanda.
Türk Hava yolları uçak biletlerini 5.000 dolara kadar yükselti. Bilet fiyatları tek gidiş olarak 7.000 TL’den başlayıp 30.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Sizce bu insanlar bu fiyatları nasıl ödeyecek? Uçak seferi olsa dahi?
Şu an WhatsApp grubundaki kişi sayısı 170. Herkes farklı bölgelerde tedirginlikle sonuç alınmasını bekliyor. Newyork, Washington DC, Pensilvanya, Kaliforniya bir çok yerde Türk vatandaşları var.
Acilen destek ve tahliye uçağı bekliyoruz. Hastalanmamız halinde kimse buradaki sağlık sistemine bu paraları ödeyemez. Bu endişe ile yaşamak istemiyoruz.”

Gördüğünüz gibi oradaki insanların durumu ayrı bir facia.

Üstelik orası ABD: Yani ülkenin doğusundan batısına uçakla dört saatte gidebiliyorsunuz.

O çok kibirli THY’nin şampiyonlar ligi reklamlarına para harcamak yerine vatandaşlarını kurtaracak operasyonlara ağırlık vermesi gerekiyor.

About Author

Süleyman Gencel

Süleyman Gencel

Related Articles

TÜM HABERLER