A3 Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüse karşı mücadelede yeni tedbirleri açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüse karşı mücadelede yeni tedbirleri açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüse karşı mücadelede yeni tedbirleri açıkladı
Nisan 03
20:15 2020

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, koronavirüs salgınına dair alınan yeni kararları açıkladı. 31 şehre araç giriş-çıkışlarının yasaklandığını açıklayan Erdoğan, 20 yaş altındakilere de sokağa çıkma yasağı getirildiğini belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a virüse karşı alınması gereken yeni tedbirleri sunduklarını belirtti. Erdoğan, koronavirüsle mücadele kapsamında yeni tedbirleri açıkladı.

Alınan tedbirler şu şekilde;

1- 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı

2- 31 şehre araç giriş-çıkışı yasaklandı. Karar, 30 Büyükşehir ve Zonguldak ilinde karar uygulanacak.

3- Toplu alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bilim Kurulu toplantısı sonrası konuşmasının ardından açıklama yapan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şu şekilde;

  • Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin dahi çok ciddi bir bocalama yaşadığı bu süreçte biz gerçekten sağlam bir duruş sergiliyoruz. Türkiye’deki Kovid-19 hastalarının veya bunlara hastalığı bulaştıranların önemli bir bölümünde Avrupa ve Amerika seyahatinin olması düşündürücüdür. Batı ülkelerinin sağlık sistemlerinin yeteri kadar kapsayıcı olmaması sebebiyle hastalığın teşhisinde ve tedavisinde yetersiz kaldıkları çok açıktır.
  • Türkiye en başından itibaren tüm tedbirleri alarak hastalığın ülkemize girişini geciktirmiştir. Hastalığın ilk defa görülmesinin ardından da ülke genelinde de tespit ve tedaviyi başarılı şekilde yürüttük.
  • Şu an itibariyle dünyada salgından etkilenenlerin tespit edilen sayısı 1 milyon 30 bine, ölenlerin sayısı da 55 bine ulaşmıştır.
  • Maske, test kiti ve temizlik malzemeleri başta olmak üzere gereken araçları kendi üretmemiz, bizi dışa bağımlılıktan kurtarmıştır. Yaygın ve modern hastane sayımızın ve hastane personelimizin önemi bu süreçte daha iyi ortaya çıkmıştır.

“Türkiye, krize karşı en hazırlıklı ülkelerden biridir”

  • Türkiye bu küresel salgına ve onunla başlayan krize en hazırlıklı ülkelerden biridir. Tek yapmamız gereken, birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkıya bağlı kalarak kurallara harfiyen uymaktır.
  • Bilim Kurulumuz hastalığın gelişimini anbean takip ediyor. Alınması gereken tedbirler de tavsiye olarak bizlere iletiliyor. Cumhurbaşkanlığı olarak biz de kurumlarımız başta olmak üzere tüm gelişmeleri göz önünde bulundurarak kararları gözden geçiriyor ve uygulamaya koyuyoruz.

“Her bireyin kendi karantinasını kendi uygulamasıdır” 

  • Her bireyin kendi karantinasını, kendisi uygulamasıdır. Herkesin hassasiyet gösterdiğini biliyor ve şükranlarımı sunuyorum. Ancak sayı azda olsa sosyal izolasyon, sosyal mesafe gibi kurallara uymayanları da görüyoruz.

31 şehre araç giriş-çıkış yasaklandı

  • Salgınla mücade çerçevesinde attığımız adımlara bu gece itibariyle yenilerini ekliyoruz. Kendi arabalarıyla şehirler arası yolculuk yapan vatandaşlarımızı kontrole tabi tutuyorduk.
  • Bu gece itibariyle ülkemizin 30 büyükşehirinde, Zonguldak ilimizi de araç giriş çıkışına kapatıyoruz. Bu şehirlerimize gıda temizlik gibi zorunlu ihtiyaç, lojistik araçlar dışında giriş çıkış yapılamayacaktır.
  • İl pandemi ve il hıfsısıhha kurumları kendi ihtiyaçlarına göre, kendileri bu tedbirleri geliştirecektir. 30 büyükşehir ile Zonguldak’da araç giriş çıkışlarını 15 gün boyunca yasakladık.

20 yaş altına sokağa çıkma yasağı

  • Sokağa çıkma kısıtlamasını da 20 yaş altına çektik. 1 Ocak 2000 doğumlulardan sonrası da bu geceden itibaren sokağa çıkamayacaktır.
  • 65 yaş üstü sıkıntı da 20 yaş altı sıkıntı da değil gibi bir garantimiz yok. Temel ihtiyaç malzemeleri temin edilebilir.

Toplu alanlarda maske takmak zorunlu

  • Dışarı çıkmak zorunda olan vatandaşlarımız için de yeni bir uygulama başlatıyoruz. Pazar yerleri ve marketler gibi, insanların toplu bulunduğu alanlarda herkesin maske takması zorunlu olacaktır.
  • Tüm bunlara ilave olarak Türkiye genelinde insan hareketliliğini azaltmak için gereken tedbiri almayı sürdürreceğiz. Gereken ilave tedbirler illerde alınıp uygulanabilecektir.
  • Sokaklar dahil tüm kamuya açık mekanlarda asla bir arada bulunulmayacak, sosyal mesafeye en az üç adım olarak riayet edilecektir. İkazlara uymayanlara gereken idari ve adli cezalar tereddütsüz şekilde uygulanacaktır.

Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun ismi şehir hastanesine verilecek

  • Salgın sürecinde en büyük yükü omuzlayan sağlık çalışanlarımıza da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Milletimiz doktorundan hemşiresine, teknisyeninden temizlik görevlisine kadar tüm sağlık çalışanlarımızın gösterdiği fedakarlığı asla unutmayacaktır. Bu vesileyle geçtiğimiz günlerde kovid-19’tan kaybettiğimiz Cemil Taşçıoğlu hocamızın adını Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanemize vereceğimizi, bu hastanenin artık hocamızın adıyla bir şehir hastanesi olarak anılacaktır.
  • Cemil hocamıza Allah’tan rahmet diliyorum. Eşine, tüm ailesine sabırlar diliyorum. Bu salgında yaşamını yitiren tüm vatandaşlarıma da Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Kılıçdaroğlu’na kampanya tepkisi

  • Kampanyanın üçüncü gününde yaklaşık 304 bin kişi ve kuruluşumuz 1 milyar 61 milyon liralık yardım yaparak kardeşliğimizin gücünü göstermiştir.
  • Her ne kadar CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere kimi kesimler bu kampanyayı itibarsızlaştırmaya çalışmışsa da görüldüğü gibi milletimiz bu fitne odaklarına kulak vermemiştir. Ülkemizde hayatı ne zaman normale döndürebileceğimiz 83 milyon olarak bizlerin elindedir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER