A3 Haber

Tarım Bakanı Pakdemirli: Bazı ürünleri stoklayacağız

Tarım Bakanı Pakdemirli: Bazı ürünleri stoklayacağız

Tarım Bakanı Pakdemirli: Bazı ürünleri stoklayacağız
Nisan 03
08:32 2020

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, koronavirüsü salgını dolayısıyla gıda sıkıntısı yaşanmadığını belirterek, “Bazı ürünlerde stok yaparız. Haftaya yeni önlemler üzerindeki çalışmalarımızı tamamlayacağız” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, koronavirüs salgını nedeniyle üretimde bir aksama yaşanmaması için gerekli önlemleri aldıklarını söyledi. Pakdemirli, “Bazı ürünlerde stok yapacağız” dedi. Bakan, yazlık arpa, buğday ve kuru fasulye üretimini artırabilmek için bazı illerde hazine arazilerinin de tarıma açılacağı söyledi.

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün haberine göre Bakan Pakdemirli’nin açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Market yöneticilerini Mart ayı başında toplantıya davet ettim. Onlara stoklarını artırıp artırmadıklarını, ne gibi önlemler aldıklarını sorduğumuzda, bazıları ‘Hayrola bir şey mi olacak? Niçin böyle bir şeye gerek duydunuz?’ dediler.
  • Çin deneyimi nedeniyle uluslararası bazı zincirlerin yaklaşan virüs tehlikesine karşı hazırlıklı olduklarını gördük. Gıda başta olmak üzere bir sıkıntının yaşanmaması için daha hastalık ülkemizde görülmeden hazırlıklı olmaya çağırdık. Onlar da kendilerine göre önlemlerini aldılar. Bugün, hiçbir ürünün sıkıntısı çekilmiyor.
  • Tarım, Savunma sanayinden daha fazla önemlidir. İşte, yaşanan olaylar nedeniyle önemi de anlaşıldı. Ülkeler kendi içine kapanacak. Dünyada gıda arzında bir sıkıntı yok. İçe dönüleceği için bazı ürünlerde eksiklikler olabiliyor. Örneğin, yaygın kullanılacağı için limon ihracatını durdurduk.
  • Bu yüzden, Rusya’da limonun kilosu 4 dolara çıktı. Rusya’da hububatı kontrollü olarak ihraç edecek. Türk Cumhuriyetleri de ihraç tarım ürünleriyle ilgili bazı kararlar alıyor. Dünya, tarımın önemini bir kez daha anladı.

Mevsimlik işçiler de “evde kalamayacak”

  • Mevsim gereği başta Çukurova’ya olmak üzere mevsimlik tarım işçileri gider. Sokağa çıkmama, il değiştirmeme tedbirleri kapsamında mevsimlik işçilerin de yerinden kıpırdamaması görüşü gündeme geldi.
  • Ancak, sokağa çıkmama tedbirlerinin yanı sıra tarımsal faaliyetlerin de sürmesi gerekiyor. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu imzasıyla genelge yayımlanacak.
  • Tarım işçilerinin 7 Nisan’dan itibaren kontrollü olarak ve gönderilmeleri ve hijyen seviyesinin de artırılmasını öngördük. Hijyene büyük önem verilmesi için çaba göstereceğiz. Yani, her şeyli planlayıp, programlıyoruz.

“Stok yapacağız”

  • Kabinede iki tane sunum vardı. Birisi sağlık, diğeri gıda güvenliğiydi. Bazı ürünlerde sıkıntı yaşanmaması için stok yapacağız. Bire bir her şeyi, dünyadaki gelişmeleri takip ediyoruz.

Yazlık ekimler

  • Birçok ürünün ekim zamanı bitti. Yazlık ürünlerin ekimine başladık. Bakanlıklarla görüşüp hazine arazilerinin nasıl kullanacağımız konusunda da çalışmaların sonuna geldik.
  • Yazlık ekimlerin iklim gereği yapılabileceği Erzurum, Kars, Muş, Erzincan, Sivas ve Kayseri’de, hazine arazilerine ekim yaptırmayı da planlıyoruz. Buralara yazlık buğday, arpa ve kuru fasulye ektireceğiz.
  • Bunu yaygınlaştırmayı da planlıyoruz. Bu arada çiftçilerimize dönük tedbirler üzerinde de çalışıyoruz. Son şeklini verdikten sonra bunları da açıklayacağız.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER