A3 Haber

Bir işçinin koronavirüs testi pozitif çıkınca işçiler iş bıraktı: Sopa zoruyla üretim

Bir işçinin koronavirüs testi pozitif çıkınca işçiler iş bıraktı: Sopa zoruyla üretim

Bir işçinin koronavirüs testi pozitif çıkınca işçiler iş bıraktı: Sopa zoruyla üretim
Nisan 05
17:18 2020

İzmir Çiğli’de Akar Tekstil işçileri, bir işçiye Covid-19 teşhisi konması üzerine işbaşı yapmadı. İl Sağlık Müdürlüğü, “İş yerinde çalışmaya devam edilebilir” derken, eli sopalı bir grup da işçilere saldırarak üretime devam edilmesini istedi.

A3 Haber Merkezi- İzmir’in Çiğli ilçesindeki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Akar Tekstil’de üretim operatörü olarak çalışan B.D.’nin koronavirüs testi pozitif çıktı. B.D. ile yakın mesafede çalışan 25 işçi, karantinaya alınması için evlerine gönderildi. DERİTEKS’in örgütlü olduğu ve 2 bin 300 kişinin çalıştığı fabrikada, haberi öğrenen işçiler, İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasasının 13. Maddesine dayanarak işten kaçınma haklarını kullanarak üretimi durdurdu. İş bırakma üzerine eli sopalı bir grup işçilere saldırdı, patron da işçileri işten atmakla tehdit etti.

İl Sağlık Müdürlüğü denetim yaptı

Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Akar Tekstil’de üretim operatörü olarak çalışan B.D., koronavirüs şüphesiyle hastaneye başvurdu. Sonucun pozitif çıkmasının ardından fabrikaya gelen İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı ekipler denetim yaptı. Denetimlerin ardından B.D. ile yakın mesafede çalışan 25 işçi, karantinaya alınması için evlerine gönderildi. Ekipler, fabrikada maske takılması ve sosyal mesafe kurallarına uyulması süresince çalışılabileceğinin raporunu da verdi.

Haberi öğrenerek fabrikanın bahçesinde toplanan işçiler, İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasasının 13. Maddesine dayanarak işten kaçınma haklarını kullanarak üretimi durdurdu. Bunun üzerine fabrikaya gelen fabrika sahibi H.A.’nın işçilerle konuşmasının ardından taraflar anlaşmaya varamadı. Bunun üzerine işçiler, bağlı bulundukları sendikanın üyelerini fabrikanın bahçesinde beklemeye başladı.

H.A. ise fabrika bahçesinde beklemeye tepki gösterince işçiler ve güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı. İddiaya göre güvenlik ekipleri, işçilere sopalarla müdahale etti. İki tarafın da yaşanan olay sebebiyle birbirlerinden şikayetçi oldukları öğrenildi. Öte yandan, tarafların yarın yeniden bir araya geleceği ve isteyen işçilerin işine döneceği, çalışmak istemeyenlere ise yıllık izin verileceği belirtildi.

Akar Tekstil: Üretime devam edilecek açıklaması

Yaşanan olayın ardından Akar Tekstil de konuyla ilgili bir açıklamada bulundu. Açıklamada şöyle denildi: “3 Nisan tarihine kadar 2 bin 300 çalışanımızın hiçbirinde herhangi bir bulguya rastlanmazken takip altında bulunan bir çalışanımızın hastanede yapılan tetkiklerinin pozitif olduğu kurumumuza bildirilmiştir. Bunun üzerine aynı gün İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri şirketin genelinde alınan tüm tedbirleri yerinde tetkik etmiş, ilgili çalışanlarla tek tek görüşmüş, kayıt altına almış ve olası temas hikayesi olabilecek çalışanlardan numune alarak iş yerinin çalışmasında herhangi bir engel olmadığını tespit etmiştir. Çalışma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın şirketimiz gibi çok sayıda çalışanı bulunan iş yerleri için tavsiye ettiği çalışma şartlarına uygun olarak üretim faaliyetlerimiz devam edecektir.”

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER