A3 Haber

‘Bakanlık verilerine göre binlerce işyeri kapandı’

‘Bakanlık verilerine göre binlerce işyeri kapandı’

‘Bakanlık verilerine göre binlerce işyeri kapandı’
Nisan 06
12:58 2020

CHP, hazırladığı koronavirüs (Covid-19) raporunda, koronavirüsün, istihdam ağırlıklı başta otomotiv, yan sanayi ve tekstil olmak üzere, lojistik, turizm ve ihracat olmak üzere birçok sektörün durma noktasına geldiği belirtildi. İçişleri Bakanlığı’nın rakamlarına göre, 211 bin 670 işletmenin koronavirüs krizi nedeniyle kapandığı söylendi.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “Türkiye Ekonomisi’nde Covid-19 Tahribatı” raporunda ekonomide tahribatın büyük olacağına dikkat çekti.

Yeniçağ’da yer alan habere göre, Budak otomotiv, tekstil, mobilya gibi Türkiye’nin ihracatçı sektörleri gerek hammadde-ara mal sıkıntısı gerekse ihracat pazarlarındaki karantina uygulamaları nedeniyle üretemez hale geldiğini belirtti. 3 Nisan’dan sonra Türkiye’deki tüm otomotiv firmalarının üretimlerine ara vermiş olacaklarına hatırlatan Budak, otomotiv ana sanayinde 50 bin, yan sanayinde ise 200 bin olmak üzere yaklaşık 250 bin kişinin istihdam edildiği ve bu sayının dağıtım, pazarlama ve satış ağlarında çalışanlar ile birlikte 400 bin kişi olduğunun bilinmekte olduğunu kaydetti.

“Tekstil firmalarının yüzde 80’ini durdu”

Tekstil sektöründeki istihdam sayısının 1.5 milyon civarında olduğunu da söyleyen Budak, şu anda tekstil firmalarının yüzde 80’inin işlerini durdurduğunu belirtti. Budak ayrıca önlemsizlik halinin devam etmesi durumunda tekstil sektöründe makinaların durabileceğini dile getirdi.

“Hibe ödemeleri yapılması gerekiyor”

İşyerini kapatmak zorunda kalan esnaf olduğunu kaydeden CHP’li Budak şunları söyledi:

“Günlük geliri ile hayatını devam ettiren esnafa hibe ödemeleri yapılması gerekmektedir. İçişleri Bakanlığı’nın rakamlarına göre, 211 bin 670 işletme koronavirüs krizi nedeniyle kapandı. Kapanan işyerlerinin, vergi, Bağ-kur vs. ödemeleri kapalı kaldıkları dönem için kaldırılmalıdır. Stratejik şirketlerin kamulaştırılması düşünülmelidir. İstihdam kayıplarını ve üretimin devamlılığını sağlamanın en güvenilir yolu, zorda olan ve üretimde sıkıntı yaşayan şirketlerin kamulaştırılması ya da hisse alımı yoluyla bu şirketlere devletin ortak olmasıdır. Krizden etkilenecek olan turizm sektörüne acil müdahale edilmelidir. Geçen sene 35 milyar dolar gelir sağlayarak cari açığın kapatılmasında son derece kilit bir rol oynayan turizm sektörü, doğrudan 1.7 milyon, dolaylı olarak 2.5 milyon kişiye istihdam sağlamaktadır. Otellerin peşi sıra kapandığı, havayolu şirketlerinin uçuşlarını büyük oranda durdurduğu bir ortamda turizm sektörüne özel bir acil eylem planı hazırlanmalıdır.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER