A3 Haber

Gazeteciler, siyasetçiler, yazarlar hapiste: İnfaz düzenlemesi Tosuncuk’a mı yarıyor?

Gazeteciler, siyasetçiler, yazarlar hapiste: İnfaz düzenlemesi Tosuncuk’a mı yarıyor?

Gazeteciler, siyasetçiler, yazarlar hapiste: İnfaz düzenlemesi Tosuncuk’a mı yarıyor?
Nisan 14
16:15 2020

Çiftlikbank adlı saadet zinciriyle 1 milyar 100 bin liralık vurgun yapan “Tosuncuk” lakaplı dolandırıcı Mehmet Aydın’ın da AKP’nin hazırladığı ve Meclis’ten geçen infaz indirim düzenlemesinden yararlanacağı öne sürüldü. AKP ve MHP’li milletvekillerin alkışlarla kabul ettiği düzenlemeden cezaevindeki gazeteciler, siyasetçiler ve yazarlar yararlanamıyor. Bu çelişki sosyal medyada tepkiyle karşılandı.

AKP’nin MHP’nin önerileri doğrultusunda hazırladığı infaz düzenlemesi paketi, yedi gün süren görüşmeler sonunda 330 milletvekilinin katıldığı oylamada, 51 ret oyuna karşılık 279 kabul oyuyla TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Tartışmalara neden olan infaz paketi kapsamında gasp, şantaj, dolandırıcılık, cebir gibi birçok suçtan hüküm giymiş mahkumlar yararlanırken; muhalefetin ısrarına rağmen pakete siyasi tutuklular, düşünce suçluları, tutuklu gazeteciler dahil edilmedi. Gazetecilerin tahliyesini  sağlayacak herhangi bir düzenleme yapmayan AKP, son dakika önergesiyle infaz indiriminden yararlanamayacak suçlara MİT’e karşı işlenen suçları da ekledi. Böylece Libya’da ölen MİT mensubunun cenaze haberi nedeniyle tutuklanan gazetecilerin de indirimden yararlanmasının önü kapatıldı.

“Her şeyinden yararlanıyor…”

Meclis’te görüşmeler sırasında, kurduğu Çiftlikbank adlı saadet zinciriyle binlerce kişiyi dolandıran “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın’ın infaz indirimden yararlanacak olması tartışmalara yol açtı.

Meclis’te İYİ Partili Lütfü Türkkan’ın “Bu çocuk da indirimden yararlanıyor” açıklamasının ardından CHP’li Özgür Özel de, “Tabii canım, en çok ona vuruyor, her şeyinden faydalanıyor” demişti.

Meclis kürsüsünden sert “Tosuncuk” tepkisi

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada binlerce kişi istihdam etmesine rağmen hak edişlerini alamadıkları nedeniyle çeklerinin karşılıksız çıkmasıyla birlikte ceza alan işadamlarını savunurken, “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın’ın aftan yararlanacak olmasına tepki gösterdi.

Hamzaçebi’nin meclis kürsüsünden yaptığı açıklama şu şekilde:

“Dolandırıcılar yararlanıyor… Bu yasadan biri daha yararlanıyor. Kader kurbanı!  Tosuncuk, tam 120 bin vatandaşımızdan para toplayıp bugün Güney Amerika’da keyif sürüyor. Topladığı paraların tutarı 600 milyon dolar. Bu yasa çıktığında bu tosuncuğu affedeceksiniz, batmış işadamlarını affetmeyeceksiniz.”

“Kezzap atan çıkacak, tweet atan yararlanamayacak”

8 Nisan tarihinde açıklama yapan İYİ Partili Lütfü Türkkan “Kız arkadaşının yüzüne kezzap atan bu paketten yararlanacak fakat tweet atan yararlanamayacak” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Düşünce suçluları içeride

Sosyal medyada, Mehmet Aydın’ın bu indirimden yararlanması tartışmalara neden olurken, düşünce suçlularının kapsam dışında bırakılması tepki çekti.

Yurttaşlar, Bir tosuncuk var ya, milleti dolandırdı, Uruguay’a gitti, şimdi af kapsamına girmiş. Demirtaş, Altan, Kavala ve niceleri girmiyor” ifadelerine yer verdi. 

Tartışmaların ardından yanıt

İYİ Parti ve CHP’lilerin “Tosuncuk” tepkilerine mecliste yanıt veren AKP’li Özkaya, “Yok, hayır. Yaşı 18’den büyüktür, yararlanamıyor” diye itiraz etti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER