A3 Haber

Ülke can, AKP rant derdinde: Türkiye virüsle savaşırken Salda Gölü için ihale yapılmış!

Ülke can, AKP rant derdinde: Türkiye virüsle savaşırken Salda Gölü için ihale yapılmış!

Ülke can, AKP rant derdinde: Türkiye virüsle savaşırken Salda Gölü için ihale yapılmış!
Nisan 14
12:14 2020

Salda Gölü’ne yapılacak “millet bahçesi” için bölgedeki envanterin çıkarılması ve ağaçların belirlenmesi amacıyla, Türkiye’de koranavirüs nedeniyle ölüm sayısının 44’e yükseldiği 25 Mart’ta ihale yapıldı.

Salda Gölü’nde iş makinelerinin girmesi büyük tepki uyandırırken, “millet bahçesi” için Tabiat Parkı’nda bulunan ağaçların haritasının çıkarılması için 13 Mart’ta ihale dosyası hazırlandığı ortaya çıktı.

ANKA’dan Bora Erdin’in haberine göre 17 Mart’ta onaylanan dosyanın ardından 25 Mart’ta Burdur Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü binasında ihale yapıldı.

“Burdur İli Salda Gölü Tabiat Parkında 45 Hektar Alana Ait 1/5000 Ölçekli, 1/1000 Ölçekli Eşyükselti Eğrili Halihazır Haritalar ve 1/500 Ölçekli Ağaç Rölöveli Halihazır Haritanın Hazırlanması Hizmet Alım İşi” başlığı ile yapılan ihale, henüz şirketlerin verdiği tekliflerin değerlendirme aşamasında.

Koronavirüsten ölümlerin 44’e yükseldiği gün

Salda Gölü inşaat öncesi ağaç envanteri çıkarılması anlamına da gelecek olacak ihale ilanı Türkiye’deki ilk koronavirüs vakasının açıklanmasından iki gün sonra yayınlandı. Vaka sayısının bin 872’ye çıktığı, koronavirüsten can kaybı sayısının 44’e yükseldiği 25 Mart’ta ise ihale yapıldı.

21 milyon 770 bin liraya mal olacak

İlk olarak 2017 yılına göl ve çevresi için haritalar ve projeler hazırlandı. 2017/298986 ihale kayıt numarası ile o projeler ihale edildi. Herhangi bir yapılaşmaya asla müsaade edilmeyeceği ifade edilen göl, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 19 Mart 2019 Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi ve Resmi Gazete’de yayınlandı.

Temmuz ayında ise “Burdur İli Yeşilova İlçesi, Salda Gölü Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatılar İnşaatları İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi ihalesi 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 19’uncu maddesinde belirtilen “Açık İhale Usulü” ile yapıldı. 140 bin 496 metrekarelik iki alanı kapsadığı ortaya çıkan ihaleyi daha düşük teklifler veren şirketler olmasına rağmen Güngör Tarım İnşaat San. ve Tic. A.Ş firması 21 milyon 770 bin TL ile kazandı.

Projeye açılan iptal davası sürüyor

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, ihaleyi iptal davası açtıklarını, yerel mahkemenin reddetmesi üzerine Danıştay’ın iptali reddettiğini belirtti. Göker, “Şimdi projeyi iptal davası açtık. Projeyi iptal davası için bilirkişi gelecekti ama bu salgından dolayı süreç ertelendi. Aslında projeyi iptal davası mahkemede sonuçlanmamışken orayı talan ettiler. Ya mahkeme projeyi durdurursa ne olacak? Bu aceleciliği anlamıyoruz” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER