A3 Haber

Sığınmacılar, salgına rağmen İzmir sokaklarına terk edildi

Sığınmacılar, salgına rağmen İzmir sokaklarına terk edildi

Sığınmacılar, salgına rağmen İzmir sokaklarına terk edildi
Nisan 15
08:58 2020

Şubat ayında sığınmacılar “kapılar açılıyor” vaadi ile sınırlara taşınmıştı. Yunanistan’ın baskısı sonucu ara bölgede haftalardır mahsur kalan sığınmacılar bu kez plansız ve tedbirsiz bir şekilde İzmir ve Çanakkale’ye getirildi. Halkların Köprüsü Derneği, sığınmacıların Çanakkale ve İzmir gibi illere getirilerek bırakıldığını ve kaçak yollarla karşıya geçmeleri beklenildiği açıkladı.

AKP iktidarının Şubat ayında aldığı, “Avrupa’ya geçmek isteyen sığınmacılar engellenmeyecek” kararının ardından Edirne sınırına yığılan sığınmacıların son durumu hakkında açıklama yapan Halkların Köprüsü Derneği, son birkaç gün içinde Osmaniye, Malatya gibi illere gönderilen sığınmacılar tekrar otobüslerle sahil bölgelerine taşındığını duyurarak durumun vahametine dikkat çekti.

Artı Gerçek’in aktardığı habere göre, hükümetin sınırları açma kararının, Avrupa Birliği’ne (AB) gözdağı, pazarlık ve blöf amaçlı olduğunu belirten Halkların Köprüsü Derneği, koronavirüs salgını ülke gündemine girene kadar sığınmacılarla ilgili bir şey yapılmadığını, salgın alarmıyla birlikte yeniden hatırlanan binlerce sığınmacının, Edirne sınırından otobüslerle Anadolu’nun farklı kentlerindeki Geri Gönderme Merkezleri’ne veya kamplara, kalan 500 kadar mültecinin ise Edirne’de bir yurda yerleştirildiğini açıkladı.

“İzmir otogarı ve sahil bölgesinde bekletiliyorlar”

Ancak yaşanan son gelişmeyle son birkaç gün içinde Osmaniye, Malatya gibi illere gönderilen sığınmacıların tekrar otobüslerle sahil bölgelerine taşındığını belirten dernek, yaptığı açıklamada, sığınmacıların Çanakkale ve İzmir gibi illere getirilerek bırakıldığını ve kaçak yollarla karşıya geçmeleri beklenildiği belirtildi.

Üstelik bu durumun salgın nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma kısıtlamaları ve yasakları günlerde yapıldığına dikkat çeken Halkların Köprüsü Derneği, “Bir kısmı sahil bölgesinde, bir kısmı ilçelerde kalan mültecilerle sokağa çıkmadan dayanışmaya çalışıyoruz. Sürekli sahada olan biz Köprü için de bu kabullenilmesi zor bir durum. En son dün aldığımız haber, mültecilerden yaklaşık 200 kadar bir grup tekrar bildikleri kentlere dönmek için İzmir otogarına geliyorlar ancak şehirlerarası taşımacılık çok kısıtlı olduğu için alınmıyorlar. Şimdilik otogar civarında bekleyen mülteciler için çare arıyoruz” açıklaması yaptı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER