Site icon A3 Haber

Salgınla mücadele ederken, dağıtılamayan maske sorunu: Bu sorun nasıl çözülür?

Herkesin gündeminde doğal olarak koronavirüs ve virüsten korunma konusu var. Korunmanın önemli araçlarından biri de maske. AKP iktidarının yetkilileri herkese maske dağıtıldığını iddia etse de, maske alamayan, maskesiz kalan on binlerce yurttaş var. Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, dağıtılamayan maske sorununu merkezine alan bir analiz kaleme aldılar.

Dr. Ergün Demir – Dr. Güray Kılıç |  Covid-19 salgını altıncı haftaya girerken maske başta olmak üzere kişisel koruyucu ekipman sağlanması sorunu hala çözülemedi.

Dağıtımında yaşanan sorunları ve organizasyonsuzluğu giderecek çözüm önerimiz şudur:
Süreci yöneten iktidar partisinin öncelikli hedefinin “her halükarda bir başarı hikâyesi” yazmak olduğu artık açıkça anlaşılmaktadır. Bu nedenle gereken önlemler gerektiği zamanda alınmamakta, ancak günlerce/haftalarca sonra kamuoyu beklentisi yükselince plansız, programsız, aceleyle zoraki adımlar atılmaktadır. Vatandaşlara dağıtılmak istenen maske meselesi de bunlardan biridir.

Yapılan resmi açıklamalara bakılırsa kişisel koruyucu ekipman stoku ve yönetimi, dağıtımı açısından sorun gözükmemektedir.

Oysa gelinen aşamada gerçek durum böyle değildir.

Vatandaşlara ve sağlık çalışanlarına kişisel koruyucu ekipman ve hijyen malzemelerinin düzenli, eksiksiz olarak sağlanması için yapılması gerekenler:

Sonuç olarak:

Dünyanın bir çok ülkesine kişisel koruyucu ekipman ve ilaç yardımı yapmak şüphesiz olumludur. Ancak bunun için öncelikle vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın sorununun giderilmiş olması gerekmektedir. Oysa yaşadığımız gerçeklik şudur; vatandaşlara dağıtımına karar verilen cerrahi maskelerin temini ve dağıtımında koordinasyon bozukluğu sonucu eksiklik ve aksaklıklar yaşanmaktadır.
Kişisel koruyucu malzeme eksikliği nedeniyle çok sayıda hekim ve sağlık çalışanının hastalanmaması, vatandaşların eczane önlerinde bulaşa neden olmaması ve mağdur edilmemesi için yukarıda belirttiğimiz çözüm önerilerimizi bir kez daha paylaşıyor ve hayata geçmesini diliyoruz.

Exit mobile version