A3 Haber

AP’den RTÜK’e tepki: Koronavirüsle mücadele daha çok sesi bastırmaya gerekçe olamaz

AP’den RTÜK’e tepki: Koronavirüsle mücadele daha çok sesi bastırmaya gerekçe olamaz

AP’den RTÜK’e tepki: Koronavirüsle mücadele daha çok sesi bastırmaya gerekçe olamaz
Nisan 17
12:19 2020

Avrupa Parlamentosu’ndan RTÜK’ün Fozx Ana Haber’e yayın durdurma cezasına tepki geldi. AP Türkiye Raportörü Amor, “Koronavirüsle mücadele Türkiye’de daha çok sesi bastırmaya gerekçe olamaz” dedi

Avrupa Birliği’nin yasama organı Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raportörü Nacho Sânchez Amor, Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) Fox Ana Haber’e yayın durdurma cezası vermesine tepki gösterdi.  Twitter üzerinden paylaşımlarda bulunan Amor, “RTÜK’ün sadece ünlü spiker Fatih Portakal’ın eleştirileri sebebiyle Fox Ana Haber’e yayın yasağı uygulaması en çok ihtiyaç duyulan zamanlarda basın ve ifade özgürlüğüne yapılan bir saldırıdır” yazdı.

Amor, “Covid-19’la mücadele Türkiye’de daha çok sesi bastırmaya gerekçe olamaz” dedi.  AB Türkiye Delegasyonu’nun olayın takipçisi olacağını ifade eden raportör, Fox Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk’e “dayanışma” mesajı yolladı.

Fox Ana Haber neden yayın durdurma cezası almıştı?

RTÜK, yayıncının ana haber sunucusu Fatih Portakal’ın 30, 31 Mart ve 1 Nisan 2020 tarihlerindeki Koronavirüs gündemiyle ilgili yaptığı yorumları değerlendirdi. Kurul, Fatih Portakal’ın toplumu kin ve düşmanlığa sevk ettiğine hükmetti. İfadelerin tarafsızlığa aykırı bir şekilde halkın birlik ve beraberliğinin sağlanmasına zarar verici nitelikte olduğu kanaatine varan RTÜK, 6112 sayılı Kanun’un 8/1/b maddesinde yer alan “Yayın hizmetleri, Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz” hükmü kapsamında FOX TV’ye üst limitten idari yaptırım ve 3 kez program durdurma cezası verilmesine karar verdi.

Fatih Portakal hakkında suç duyurusu

RTÜK Kanununa göre, FOX TV’nin aynı ihlali tekrarlaması halinde yayın lisansının iptaline karar verilebiliyor. FOX TV Ana Haber spikeri Fatih Portakal hakkında sosyal medya hesabından yaptığı “Tekalifi Milliye hatırlatılıp ‘zor günlerden geçiyoruz’ denilerek mevduatı veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bir de! Korona sonrası ödeyelim derlermiş bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef!” paylaşım nedeniyle  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da suç duyurusunda bulunulmuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER