A3 Haber

HSBC: Batık kredilerin oranı yüzde 9.3’e yükselebilir

HSBC: Batık kredilerin oranı yüzde 9.3’e yükselebilir

HSBC: Batık kredilerin oranı yüzde 9.3’e yükselebilir
Nisan 17
13:36 2020

HSBC, Hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören bankalarla ilgili yayımladığı analiz raporunda batık kredi oranlarının yüzde 9.3’e  yükselenileceğini duyurdu.

Hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören bankalarla ilgili bir analiz raporu yayınlayan HSBC, sektörün takipteki alacak oranının koronavirüs salgınının etkisiyle Haziran ayında 4 puan sıçrayıp yüzde 9.3’e yükseleceği öngörüsünde bulundu. Takipteki alacaklar, batık krediler olarak da biliniyor. BDDK’nın Şubat ayı verilerine göre bankaların ortalama takipteki alacak / toplam nakdi krediler oranı salgından önce yüzde 5.2 seviyesinde. 2001 Krizinde bu oran yüzde 13’ü geçmişti.

Yazın yeniden düşüşe geçecek

HSBC, koronavirüs salgınının etkisinin hafiflemesiyle takipteki alacak oranını inişe geçmesini ve yıl sonunda Haziran’daki zirve seviyesinin 0.5 puan altına inmesini bekliyor. Kredi geri ödemelerinin Hükümet tarafından salgın nedeniyle 3 ay ertelenmesi de HSBC’ye göre takipteki alacaklarda artış hızını sınırlandıracak. Kredi Garanti Fonu’nun kefalet sağladığı kredilerin hacminin genişlemesi de sınırlandırıcı bir etki yaratacak.

HSBC, bankalar tarafından verilen kredilerin beşte birinin yıl sonunda Hazine garantisinde olmasını öngörüyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER