Site icon A3 Haber

DEVA, alternatif önlem paketini açıkladı: Kaynak olarak kamuda tasarrufu ve Swap hattını gösterdi

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), AKP’nin  koronavirüsün ekonomik etkilerine karşı açıkladığı paketinin yetersiz kaldığını belirterek alternatif önlem paketini açıkladı. DEVA Partisi kaynak olarak kamuda tasarruf ve Swap hattını gösterdi.

Ali Babacan’ın genel başkanlığını yaptığı Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), AKP’nin koronavirüsün ekonomik etkilerine karşı açıkladığı paketinin yetersiz kaldığını belirterek kendi önerilerini açıkladı. Hükümetin açıkladığı paketin milii gelire oranının yüzde 2 olduğu ve diğer ülkelere kıyasla bunun çok düşük düzeyde kaldığı “Bu krizin ekonomi üzerindeki etkileri ile mücadelede en temel öncelik iş, istihdam ve gelir kayıplarının önüne geçmek olmalıdır” denildi.

DEAVA önlemlerin için kaynak olarak acil ve zaruri olmayan kamu harcamalarının ciddi biçimde kısılmasını gösterdi. Açıklamada, “Bu çerçevede, maaş, sosyal yardımlar, çiftçilere ödemeler gibi harcamaların dışında kalan yatırım, cari ve diğer transfer harcamalarında ciddi oranda kesintiye gidilmelidir. Yapımına başlanmamış, acil olmayan ve ertelenebilecek nitelikteki projeler durdurulmalıdır” denildi.

Açıklamada, “Tutarlı bir orta vadeli program ile desteklenmeden, kaynak temini için Merkez Bankası’nın kullanılması öncelikle döviz kurları, ilerleyen aşamalarda ise enflasyon üzerinde ciddi baskı oluş̧turacaktır” uyarısı yapıldı.

Dış kaynak vurgusu

DEVA dış kaynağa ihtiyaç duyulacağını da belirterek, “Uluslararası kuruluşlar ve rezerv döviz sağlayıcı merkez bankaları başta olmak üzere, swap pencereleri gibi döviz likiditesine erişim imkanlarındaki gelişmeler yakından takip edilmeli, bu yöndeki çalışmaların içinde aktif biçimde yer alınmalı ve oluşturulacak imkânlardan azami ölçüde yararlanılmalıdır” denildi. İşte ana başlıklarıyla, DEVA’nın önerileri;

İşsizler için önlemler

KOBİ’ler ve esnaf için öneriler

Vatandaşlarla ilgili öneriler

Çiftçilerle ilgili öneriler

Turizm için öneriler

Kültür-sanat için öneriler

Exit mobile version