A3 Haber

Türkiye Varlık Fonu’nun denetim raporu Meclis’ten gizleniyor

Türkiye Varlık Fonu’nun denetim raporu Meclis’ten gizleniyor

Türkiye Varlık Fonu’nun denetim raporu Meclis’ten gizleniyor
Nisan 18
08:28 2020

Türkiye Varlık Fonu’nun yasaya göre yedi ay önce Meclis’e sunulması gereken 2018 yılı denetim raporunun bir aydır gizlendiği ortaya çıktı.

Yönetim Kurulu Başkanı Tayyip Erdoğan, Başkan Vekili Berat Albayrak olan Türkiye Varlık Fonu’nun yasaya göre yedi ay önce Meclis’e sunulması gereken 2018 yılı denetim raporunun bir aydır gizlendiği ortaya çıktı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelen denetim raporunun bir aydır üyelere dağıtılmadığı belirlendi. Raporun TBMM’ye geldiğinin anlaşılması üzerine görüşülmesi taleplerinin de koronavirüs nedeniyle ötelendiği ifade edildi.

Kuruluşundan bu yana bünyesine dahil edilen Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Ziraat Bankası, Halkbank, Türkiye Petrolleri, BOTAŞ, PTT, Türksat, Borsa İstanbul, Milli Piyango, TCDD, Türkiye Denizlik İşletmeleri, Eti Maden, Kayseri Şeker Fabrikası, Çaykur başta olmak üzere bazı şirket ve kurumlarla tartışmalara neden olan Türkiye Varlık Fonu’nda denetim belirsizliği sürüyor.

Cumhuriyet’te yer alan haber göre, Türkiye Varlık Fonu’nun yasaya göre 7 ay önce sunulması gereken 2018 yılı denetim raporu aylardır TBMM’ye gelmemişti. Konu hakkında TBMM Başkanlığı’na başvuran ve iki ayrı soru önergesi veren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’e verilen yanıt, denetim raporunun gizlendiğini gösterdi.

Zordaki şirketleri kurtarabilecek

Soru önergelerine verilen yanıtta, denetim raporunun TBMM’ye gönderildiği ortaya çıktı. Raporun 13 Mart 2020’de Meclis’e sunulduğu, 16 Mart 2020 tarihinde de yasa gereği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderildiği belirtildi.

Türkiye Varlık Fonu’nun görüşülmesi yasaya göre yedi ay geciken denetim raporunun bir ay önce ilgili komisyon olan Plan ve Bütçe Komisyonu’na ulaşmasına karşın raporun bu süre içerisinde üyelere dağıtılmaması ve bilgi verilmemesi de akılları karıştırdı.

Türkiye Varlık Fonu’nda denetim belirsizliği sürerken geçen hafta da fona tanınan yetkileri ve muafiyetleri artıran bir de değişiklik teklifi Meclis’e getirilmişti. Bu teklife göre Varlık Fonu salgın nedeniyle zora düşen ya da “stratejik” gördüğü şirkete yatırım yapabilecek, bu işlemlerden fonun yönetimi sorumlu tutulamayacak.

“Milletten kaçırılıyor”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, raporun Komisyon Başkanlığı’nca komisyon üyelerine bile sunulmayarak gizlendiğini açıkladı. Raporun görüşülmesinin ise salgın bahane edilerek yapılmadığını belirten Özel, “Komisyon Başkanı, geçen günlerde bu şirketin denetiminin yapılması noktasında komisyonun toplanmasına ilişkin partimizin komisyon üyelerince gelen talebi ‘koronavirüs salgını’ bahanesiyle geri çevirdi.  Ancak koronavirüs salgını gerekçesiyle denetimi yapılamayan Varlık Fonu’na muafiyetler öngören kanun teklifi Çarşamba günü apar topar, kamuoyunun önünde tartışılma fırsatı bile verilmeden saatler içinde komisyonda görüşüldü. Denetim raporlarının bu süre içinde komisyon üyelerimizden bile gizlenmesini, şirketin denetimden kaçırılmak istendiğinin bir yansıması olarak değerlendiriyoruz. Milletin birikimleri üzerinden yurtdışından aldığı borçlarla yandaş müteahhitleri kurtarma aracına dönüşen fon, yine milletten kaçırılıyor” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER