A3 Haber

Afrika için korkutan virüs senaryosu: 29 milyon kişi yoksulluğa sürüklenecek

Afrika için korkutan virüs senaryosu: 29 milyon kişi yoksulluğa sürüklenecek

Afrika için korkutan virüs senaryosu: 29 milyon kişi yoksulluğa sürüklenecek
Nisan 20
10:08 2020

Dünya genelinde koronavirüs kaynaklı can kaybı artarken Afrika kıtası için tehlike çanları çalıyor. Dünyanın en yoksul kıtası Afrika’da nüfusun yaklaşık yüzde 36’sının evlerinde kullanılabilir su olanağından yoksun olduğuna, bin kişi başına sadece 1.8 hastane yatağı düştüğüne dikkat çekiliyor. Ayrıca yayınlanan rapora göre kıta genelinde 29 milyon kişinin yoksulluğa sürükleneceği belirtildi.

Asya, Avrupa ve ardından Amerika’yı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs salgınının (Covid-19) bir sonraki merkez üssünün, dünyanın en yoksul kıtası Afrika olacağı kaygıları artıyor. Dünya çapında salgında can kaybı dün itibarıyla 164 bine, vaka sayısı ise 2 milyon 393’e yükseldi. Yaklaşık 614 bin kişinin ise iyileştiği belirtildi.

“300 bin kişi yaşamını yitirebilir”

Şu ana kadar yaşamını yitiren kişilerin yaklaşık 3’te 2’sinin, yani yaklaşık 100 binin Avrupa’dan olduğuna işaret ediliyor. Afrika genelinde ise Covid-19 vakaları 20 bini aşarken pandeminin kıtadaki seyrine ilişkin korkutucu senaryoya işaret eden bir açıklama geldi. BM Afrika Ekonomik Komisyonu (UNECA) tarafından hazırlanan raporda, Afrika’da 300 bini aşkın kişinin koronavirüsten ölebileceği belirtildi. 29 milyon kişinin de aşırı yoksulluğa sürükleneceği vurgulanan raporda, “Ortak refahımızı korumak ve inşa etmek amacıyla derhal bir sağlık ve sosyal güvenlik ağı oluşturulması için en az 100 milyar dolarlık kaynak gerekiyor” denildi.

Yüzde 36’sı evlerinde su olanağından yoksun

Virüsün yayılmasının durdurulmaması halinde de kıtada bu yıl içinde 3.3 milyon insanın yaşamını yitirebileceği tahminine yer verildi. Raporda ayrıca, Afrikalıların yüzde 36’sının evlerinde kullanılabilir su olanağından yoksun olduğu, bin kişi başına sadece 1.8 hastane yatağı düştüğü kaydedildi. Kıtada çok sayda kişinin HIV/AIDS, tüberküloz ve yetersiz beslenme nedeniyle hastalığa karşı savunmasız olduğunun da belirtildiği raporda kent nüfusunun yüzde 56’sının virüsün kolayca yayılabileceği aşırı kalabalık gecekondu mahallelerinde yoğunlaştığı da ifade edildi. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin dün açıkladığı verilere göre, son 24 saatte 2 bin civarında yeni vaka tespit edilirken virüsün bulaştığı kişi sayısı 20 bin 270 oldu. Yaşamını yitirenlerin sayısı bin 80’e yükseldi, 4 bin 700 kişi ise iyileşti. 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER