Site icon A3 Haber

Kamu hastaneleri maske üretecek: ‘Stoklarda sorun yok’ söylemi çöktü!

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, “Tıbbi Maske İç İmkânlarla Üretim Kılavuzu” yayımladı. Kılavuza göre, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü‘ne bağlı tüm sağlık tesislerinde acil durumlarda görevlendirilen ilgili personel, pandemi durumu ortadan kalkıncaya kadar tıbbi maske üretebilecek.

A3 Haber Merkezi | Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, Sağlık Bakanı ve AKP’li yöneticilerin “kişisel koruyucu ekipman stoku ve yönetimi, dağıtımı açısından sorun yoktur” yönündeki açıklamalarının gerçek olmadığını belirterek “Kamu hastanelerinin kendi ihtiyaçları için maske üretmeye başlatılacak olmaları stokların azaldığına işaret etmektedir” dedi.

İki hekim, kişisel bloglarında yayımladıkları analizde, “Bu durum gereken önlemlerin gerektiği zamanda alınmadığını göstermektedir. Mevcut kişisel koruyucu ekipmanı yurtdışına bağış olarak gönderme ve ihraç etme sonucunda stokların azalması mı hastanelerin kendi tıbbi maskelerini kendilerinin dikmesine yol açmıştır? Öyle görüyor ki iktidar ülkenin iç ihtiyacını karşılamadan ekonomik nedenlerle   yurtdışına kişisel koruyucu ekipman satışını öncelemiş görünmektedir” dedi.

Analizde şu ifadelere yer verildi:

Vatandaşlara eczanelerde ücretsiz maske dağıtımı sorunu hala çözülememiş; yeni sorunlara yol açmıştır.

Plansız, programsız, aceleyle ve zoraki adımlar atılarak başlatılan vatandaşlara ücretsiz maske sağlanmasının yarattığı sorunlar hala çözülememiştir. Dağıtımında yaşanan organizasyonsuzluk hala devam etmektedir.Maske dağıtımını yapan eczacıların kamuoyuna yansıyan açıklamalarına bakıldığında halının altına süpürülen gerçeklik görülmektedir.

Eczacılar, ücretsiz dağıtılan maskelerle ilgili olarak;

Sonuç olarak:

Sağlık Bakanın ve AKP yöneticilerinin ‘’kişisel koruyucu ekipman stoku ve yönetimi, dağıtımı açısından sorun yoktur’’ açıklamaları sahada yaşanan gerçeklikle uyuşmamaktadır. Nitekim kamu hastanelerin kendi ihtiyaçları için maske üretmeye başlatılacak olmaları stokların azaldığına işaret etmektedir. Stokların bu denli azalmasının yurtdışına yapılan yardımlardan çok ihracata bağlı olduğu düşünülmektedir.

Vatandaşlara ücretsiz verilmesi kararlaştırılan tıbbi maskelerin temini ve dağıtımında koordinasyon bozukluğuna bağlı eksiklik ve aksaklıklar yaşanmaktadır. Ayrıca bu maskelerin kullanıma verilmeden önce kontaminasyona karşı steril edilmediği, sterilizasyon yöntemine uygun paketleme malzemesi kullanılmadığı, sterilizasyon işlemi tamamlanmadan hazır hale getirildiği ve uygun malzemeden yapılmamış olduğu görülmektedir. Bu durum eczacıların belirttiği gibi kaçak maske üretimi yapan yerlere yaptığı baskınlarda topladığı maskelerin mi ilk önce dağıtıldığı sorusunu akla getirmektedir.

Dünyanın birçok ülkesine kişisel koruyucu ekipman ve ilaç yardımı yapmak şüphesiz olumludur. Ancak bunun için öncelikle vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın sorununun giderilmiş olması gerekmektedir.

 

Exit mobile version