A3 Haber

AYM: Yargıtay hakiminin delilsiz ve gerekçesiz ‘FETÖ’den tutuklanması hak ihlalidir

AYM: Yargıtay hakiminin delilsiz ve gerekçesiz ‘FETÖ’den tutuklanması hak ihlalidir

AYM: Yargıtay hakiminin delilsiz ve gerekçesiz ‘FETÖ’den tutuklanması hak ihlalidir
Nisan 21
12:21 2020

Anayasa Mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından görevden alınan ve hakkında tutuklama kararı verilen Yargıtay tetkik hakimi Selçuk Özkan’ın “somut delil olmadan gerekçesiz bir kararla” tutuklanmasının hak ihlali olduğuna karar vererek, Özkan’a tazminat ödenmesine hükmetti.

A3 Haber Merkezi | Anayasa Mahkemesi, eski Yargıtay tetkik hakimlerinden Selçuk Özkan hakkında emsal niteliğinde bir karara imza attı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından pek çok yargı mensubu meslekten ihraç edilmiş ve tutuklanmıştı. Bu kapsamda Yargıtay tetkik hakimi olarak görev yapan Selçuk Özkan da Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun 10 Ağustos 2016 tarihli kararıyla görevden uzaklaştırıldı. Özkan, 12 Ağustos 2016’da Fethullah Gülen cemaatine yönelik operasyonlar kapsamında gözaltına alındı, 16 Ağustos 2016’da “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla ve tutuklama istemiyle Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Özkan, üzerine atılı suçlamaları reddetmesine rağmen mahkeme tarafından “kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması, kaçma ya da delilleri karartma ihtimalinin olması” gerekçesiyle diğer şüphelilerle birlikte tutuklandı. Ancak mahkeme, “somut delilleri” açıklamadı.

Aradan aylar geçti, 8 Mart 2017’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Selçuk Özkan’ın sabit ikametgah sahibi olduğu, soruşturmanın geldiği aşama itibariyle tutuklama tedbirinin artık gereksiz olduğunu belirterek sulh ceza hakimliğinden tahliye talebinde bulundu. Selçuk Özkan, 8 Mart 2017’de Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla tahliye edildi.

“Somut gerekçe olmadan tutuklandım” dedi AYM’ye başvurdu

Selçuk Özkan tahliyesinin ardından 6 Nisan 2017’de “somut bir delil olmaksızın, gerekçesiz bir kararla tutuklandığını, tutuklanma nedenlerinin somut gerekçelerle açıklanmadığını, tutuklanmasının hukuka aykırı olduğunu, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini” öne sürerek Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Anayasa Mahkemesi “hak ihlali var” dedi

Anayasa Mahkemesi başvuruyu değişik açılardan inceleyerek 26 Şubat 2020’de, eski Yargıtay tetkik hakimi Selçuk Özkan’ın tutuklanmasının hukuki olmadığına, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi’nin oy birliğiyle verdiği kararda şu ifadeler yer aldı:

  • Tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, 
  • Anayasanın 19’uncu maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine,
  • Başvurucuya net 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine, ödemenin Maliye ve Hazine Bakanlığı tarafından dört ay içinde yapılmasına oy birliğiyle karar verildi. 

Anayasa Mahkemesi’nin kararı bugünkü (21 Nisan 2020) Resmi Gazete’de yayımlandı.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER