A3 Haber

Hey gidi Türk Tarih Kurumu hey… NEREDEN NEREYE!

Hey gidi Türk Tarih Kurumu hey… NEREDEN NEREYE!

Hey gidi Türk Tarih Kurumu hey… NEREDEN NEREYE!
Nisan 24
15:04 2020

28 Nisan 1930 günü, Atatürk’ün de katıldığı Türk Ocakları’nın VI. Kurultayı’nın son oturumu yapılıyordu.
Kurultaya, Afet İnan tarafından 40 imzalı bir önerge sunuldu:
“Türk tarih ve medeniyetini ilmî surette tetkik etmek için hususi ve daimi bir heyetin teşkiline karar verilmesini ve bu heyetin azasını seçmek salahiyetinin Merkez heyetine bırakılmasını teklif ederiz.”
Hiç kuşkusuz, talimatı Atatürk vermiş, o gün Türk Ocakları Kanunu’na 84. madde olarak “Merkez Heyeti, Türk tarih ve medeniyetini ilmî surette tetkik ve tetebbu eylemek vazifesiyle mükellef olmak üzere bir Türk Tarih heyeti teşkil eder” şeklinde bir madde eklenmişti. (*)
Karar çerçevesinde 16 üyeden oluşan bir “Türk Tarihi Tetkik Heyeti” kurulmuş, heyet 4 Haziran 1930 tarihindeki ilk toplantısında görev dağılımını yapmıştı: Başkan Tevfik Bıyıklıoğlu, Başkanvekilleri Yusuf Akçura ve Samih Rıfat, Genel Sekreter Dr. Reşit Galip.
Üyeler: Afet İnan, İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Hâmid Zübeyir Koşay, Halil Edhem, Ragıb Hulûsi, Reşid Safvet Atabinen, Zâkir Kadîrî, Sadri Maksudi Arsal, Mesaroş (Ankara Etnografya Müzesi uzmanı), Mükrimin Halil Yinanç, Vâsıf Çınar ve Yusuf Ziya Özer.

* * *

Cumhuriyet’in temel kuruluşlarından biri olan, bugünkü adıyla Türk Tarih Kurumu, ilmi araştırma ve yayınları yanı sıra, ilki 2-11 Temmuz 1932 tarihlerinde toplanan ve belli aralıklarla günümüze kadar XVII.’sini gerçekleştirdiği milletlerarası nitelikte “Türk Tarih Kongreleri” düzenliyor; ilkini 22 Ağustos 1935’te “Alacahöyük Kazısı” ile başlattığı arkeolojik araştırmaları bugün de ülkenin çok yerinde sürdürüyor ve her yıl yaklaşık 40-50 kazıya maddi destek veriyor.
Türk Tarih Kurumu 250 bin kitapla, ülkemizin en zengin ihtisas kütüphanelerinden birine sahip.

DP devrinde CHP’li başkan!

Zaman içinde birbirinden önemli ve değerli bilim insanlarının görev aldığı Türk Tarih Kurumu’nda başkanlık yapanlar arasında, örnekse CHP döneminin başbakanlarından Ord. Prof. Şemseddin Günaltay da var.
Şimdi dikkat…
Günaltay, Türk Tarih Kurumu’na 17 Aralık 1941’de başkan olmuş ve öldüğü güne, 19 Ekim 1961’e kadar bu görevi sürdürmüş.
Tam 20 yıl.
Ve bunun 10 yılı, siyasi muhalifi Demokrat Parti’nin iktidarı döneminde geçmiş!

“Hayırlı olsun” demek gelmiyor içimden

Bugün ise 90 yıllık Tarih Kurumu’na yeni bir başkan atandı ve bu görevlendirme haber başlıklarına şöyle yansıdı:
“Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Türk Tarih Kurumu Başkanlığı’na, Ensar Vakfı yöneticisi Ahmet Yaramış atandı.”
Bir diğer başlık, Afyon yerel medyasından 1 Kasım 2016 tarihine ilişkin. Prof. Dr. Ahmet Yaramış’ın, Ensar Vakfı’nda verdiği konferanstaki şu sözleri tepeye çıkarılmış:
“Cumhuriyetin yeniden inşa edileceği süreç başladı.”
Akademik hayatı, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde geçen Ahmet Yaramış, artık Türk Tarih Kurumu Başkanı.
AKP dönemi, yeni TTK başkanına besbelli yaramış!

(*) Türk Tarih Kurumu sitesinden…

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER