A3 Haber

Ekonomide geçen hafta: Farklı bir faza geçildi

Ekonomide geçen hafta: Farklı bir faza geçildi

Ekonomide geçen hafta: Farklı bir faza geçildi
Nisan 25
13:53 2020

17 Nisan haftasında toplam kredi hacmi yüzde 2,3 genişleme  ile dikkat çekti.  Önceki beş haftanın ortalaması yüzde 1,18di.
Mevduat bankalarının verdiği konut ve taşıt kredileri çok hafif geriledi.  Diğer tüketici kredileri ise haftalık yüzde 1,63 arttı.
Asıl sıçrama taksitli ticari kredilerden geldi.  Haftalık 17 milyar TL, yüzde 4 arttı… Önceki beş haftadaki ortalama artış yüzde 1 idi…
**Tasfiye olunacak alacaklar yerinde saymaya devam etti.
**Kredi kartları bakiyesi gerilemeyi sürdürdü.  Haftalık 3 milyar 700 milyon (yüzde 2,6) daraldı.

**Yabancılar 17 Nisan haftasında da hisse ve tahvil satmayı sürdürdüler.  111 milyon dolarlık hisse, 64 milyon dolarlık tahvil sattılar.  Yılbaşından bu yana satışları 7,5 milyar doları buldu.

**Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 480 milyon dolar arttı ve 195,6 milyar dolara yükseldi. Gerçek kişilerin mevduatı 730 milyon dolar artarak 119,5 milyar dolar oldu.  Tüzel kişilerin mevduatı 250 milyon dolar azalarak 76 milyar dolara indi.

**Merkez Bankasının net uluslararası döviz rezervi 370 milyon dolar azalarak 25,93 milyar dolar oldu.

**Haftalık verilerde şimdiye kadar değerlendirmeye almadığım M1’i (emisyon hacmi) bundan böyle takip edeceğim zira haftalık olarak yüzde 6,6 sıçradı.  Kur etkisinden arındırılmış emisyon yılbaşından bu yana yüzde 25 artmış oldu

SONUÇ: 

Kredi genişlemesi, emisyon hacmi artışı açısından “dikkat, farklı bir faza geçiyoruz” dedirten bir hafta…
Kredi kartlarındaki gerileme “zorunlu tasarruf” olarak devam etti.  Yılbaşından bu yana gerileme yüzde 6,4…
Merkez’in rezerv erimesi, yabancıların menkul satışı ise haftalardır devam eden beklenen eğilimlerdi…
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para cinsinden mevduatlarına baktığımızda döviz pozisyonlarını az azaltarak kıymetli maden depo hesaplarını artırdığını görüyoruz.  Yerleşikler TL’ye geçme konusunda o kadar istekli değiller.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER