A3 Haber

Ekonomide normale dönüş planı: Her şehirde farklı olacak

Ekonomide normale dönüş planı: Her şehirde farklı olacak

Ekonomide normale dönüş planı: Her şehirde farklı olacak
Nisan 27
10:20 2020

Bu hafta toplanılacak Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi’nin toplantısında normalleşme için il-bölge bazında farklı uygulamaların gündeme gelmesi bekleniyor.

A3 Haber Merkezi- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi’nin (FİKKO) bu hafta içinde toplanarak Covid- 19 salgınına karşı önlemleri ve salgın sonrası ekonominin hızla toparlanması için gerekli adımları tartışacağını açıkladı. Salgının her il veya bölgede farklı etkisi olduğu, il-bölge bazında farklı uygulamaların gündeme geleceği öğrenildi.

Türkiye, Covid- 19 salgınında ekonomik ve sosyal olarak normalleşme dönemine hazırlanıyor. Kademeli olarak üretim ve hizmet sektöründe işletmelerin açılmasına izin verilmesi bekleniyor. Türkiye’de lokomotif sektörlerden otomotivde geçen haftadan itibaren bazı firmalar üretime başlayacaklarını açıkladılar. Mercedes geçen hafta itibariyle, Renault bu hafta üretime başlamaya hazırlanıyor. Otokar, Honda, Hyundai-Assan, Karsan ise üretime daha önce başladığını açıklamıştı.

Perakende ve diğer hizmetler sektörlerinde de normalleşme işaretleri gelmeye başladı. Alışveriş merkezlerinin 11 Mayıs’tan itibaren önlemler alınarak faaliyete başlaması yönünde sektör temsilcileri Sağlık Bakanlığı ile temas kurduklarını açıkladılar. Bir diğer önemli sektör turizmde ise mayıs sonu itibariyle iç turizm başlayacak.

Yeni normale geçiş dönemi

Dünya’dan Mehmet Kaya’nın haberine göre Albayrak’ın başkanlığında yapılacak FİKKO toplantısına, komitenin doğal üyeleri olan, Hazine ve Maliye Bakanlığı, BDDK, Merkez Bankası, SPK, TMSF, Bankalar Birliği gibi finans kurumları yanında, TİM, TOBB, TESK gibi işveren kuruluşları, kamu bankaları ile diğer icracı bakanların da katılması bekleniyor. Komite’nin mayıs ayı içinde kademeli olarak başlayacak ve haziran ayı itibariyle uygulanmaya başlayacak normalleşme sürecinin nasıl olacağı konusunda kararlar alacağı kaydedildi. Tam normalleşmeye geçişin daha uzun süreceğinden hareketle, bu dönemde sanayi ve hizmetler sektörlerindeki durumun gözden geçirileceği ve üretim ile hizmetlerin hangi şartlar altında başlayacağı belirlenecek.

Strateji değişiyor

Yeni süreçte merkezi olarak alınan kararların yanında, il bazında duruma göre farklılaştırmaya da gidilecek. Hali hazırda, salgının etkisine yönelik alınan önlemlerde büyükşehir belediyeleri ve Zonguldak ile diğerleri şeklinde bir planlama yapıldı. Salgında çok sayıda ilde büyük oranda kontrol altında olduğu, bu illerde yakın çevre ile temasın da sınırlanarak veya kontrollü hale getirilerek diğer illere kıyasla daha esnek uygulamalara gidebileceği kaydedildi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER