A3 Haber

Cari açıkta ‘kırmızı hat’ oyunu: ‘Doktor olsalar tansiyonu ölçmeyerek düşürecekler’

Cari açıkta ‘kırmızı hat’ oyunu: ‘Doktor olsalar tansiyonu ölçmeyerek düşürecekler’

Cari açıkta ‘kırmızı hat’ oyunu: ‘Doktor olsalar tansiyonu ölçmeyerek düşürecekler’
Nisan 28
09:52 2020

Koronavirüs salgını nedeniyle ihracattaki büyük düşüş üzerine, cari açığı kağıt üzerinde de olsa azaltmak için gümrüklerde ‘kırmızı hat’ uygulamasına geçildi. Uygulamanın fiilen ithalat yasağı anlamına geldiğini belirten CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı eleştirerek, “Doktor olsa tansiyonu ölçmeden düşürecek” dedi.

Koronavirüs salgını, ihracata da darbe vurdu. Mart ayında yüzde 17,81 oranında gerileyen ihracatın, nisan ayını da benzer bir tabloyla kapatması bekleniyor. Mart ayında 5 milyar 395 milyon dolara çıkan dış ticaret açığını kapatmak içinse gümrüklerde ithalatı zorlaştıran ‘kırmızı hat’ uygulamasına geçildi. Böylece ihracat-ithalat dengesizliğinin belli bir ölçüde tutularak, cari açığın azaltılması hedefleniyor.

Gazete Duvar’ın haberine göre İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği’nden yapılan bilgilendirmeye göre tüm gümrük sistemleri tarafından bütün ithalat beyannameleri ‘kırmızı hat’ adlı tam muayeneye yönlendiriliyor. Kırmızı hat dışındaki diğer hatlarda da idare tarafından kırmızıya yönlendirilerek genel bir tarama yapılacağı belirtiliyor.

“Mayıs başına kadar devam edecek”

Dernek açıklamasında, uygulamanın mayıs başına kadar devam edeceği yönünde de bilgiler edinildiği ifada edildi.

Bu kırmızı hat uygulamasının ihraç edilmek üzere ithalatı yapılacak eşyaları da kapsadığı belirtildi.

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği, kırmızı hat uygulamasının insan temasını artıracağına dikkat çekilerek, korona virüsüne karşı gerekli tedbirlerin alınması uyarısı yapıldı.

“Mucize taktik”

Uygulamayı eleştiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Twitter’dan şu açıklamayı yaptı:

Damattan (Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak) ihracatın ithalatı karşılama oranı ve cari açık için mucize taktik!!! İhracat yüzde 47 düşünce, 1 Mayıs’a kadar gümrük işlemlerini durdurarak fiilen ithalat yasağı! Yani nisanın son haftasındaki veriler mayısa işlenecek! Doktor olsa tansiyonu ölçmeyerek düşürecek…

Bu da ekstradan ardiye ve demuraj vs demek. Yabancı Armatörlere gemileri ve konteynerleri için ekstra dolarları ödemek demek. İthalat maliyetinin artması ve bu maliyete yine tüketicinin katlanması demek.

Kırmızı hat ne demek?

Kırmızı hat, eşyanın muayenesi ile birlikte belge kontrolünün de yapıldığı hattır.

  • Tam muayene: Eşyanın bütün kaplarının açılarak muayene edilmesidir.(Eşyanın kimyevi tahlili gerekiyorsa yapılmalıdır.)
  • Kısmi muayene: Eşyayı temsil etmeye yetecek sayıda kabın açılarak muayene edilmesidir.
  • Haricen muayene: Kapların açılmayarak sadece dıştan muayene edilmesidir. Muayene ile görevli memur kendisine havale edilerek ekranında gördüğü beyannamelerin işlemlerini sırasına göre yapmak zorunda olup, bir önceki beyannamenin işlemini bitirmeden ya da erteleme gerekçesini sisteme kaydetmeden bir sonraki beyannamenin işlemini yapamamaktadır.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER