A3 Haber

CHP’li belediyelere yasak, cemaat derneklerine serbest: Tarikatlara para yağıyor!

CHP’li belediyelere yasak, cemaat derneklerine serbest: Tarikatlara para yağıyor!

CHP’li belediyelere yasak, cemaat derneklerine serbest: Tarikatlara para yağıyor!
Nisan 28
13:47 2020

CHP’li belediyelerin halka yardım kampanyaları engellenirken cemaat derneklerinin televizyon kanallarında para toplaması tepki çekerken CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Sertel, “CHP’li belediyelerin nakdi yardım toplamasını engelleyen İçişleri Bakanı, televizyonlarda cemaat derneklerinin yardım toplamasına göz yumuyor” diyerek Bakan Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek Ramazan ayında yardım toplamak için izin alan derneklerin sayısını ve hangi derneklerin olduğunu sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, “İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Eskişehir başta olmak üzere CHP’li belediyelerin nakdi yardım toplamasını engelleyen İçişleri Bakanı, televizyonlarda cemaat derneklerinin yardım toplamasına göz yumuyor. Onlar yandaşlarını koruyor, kolluyor, yardım toplanmasını görmezden geliyor ancak halkımız tüm olanı biteni görüyor” dedi.

“Ramazan ayının başlamasıyla birlikte para yardımı toplayan kurum ve kuruluş sayısı hızla artarken, cemaatlere yakın olduğu bilinen çok sayıda dernek ve vakıf yine cemaat kanallarına verdikleri reklamlarla yardım topluyor” diyerek konuyu TBMM gündemine taşıyan Atila Sertel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle Ramazan ayında yardım toplamak için izin alan derneklerin sayısını ve hangi derneklerin olduğunu sordu.

“Tarikatlara ait birçok kanalda para yardımı toplanıyor”

Belirli tarikatlara ait olduğu bilinen televizyon kanallarına gün boyu reklam vererek özellikle nakdi yardım toplayan dernek ve vakıfların izinlerinin olup olmadığının açıklanması gerektiğini belirten Sertel’in açıklamaları şu şekilde:

“Ramazan ayının başlamasıyla birlikte yardım toplayan kuruluşların sayısı da arttı. Topladıkları yardımın ve bağışın nereye gittiği tüm şeffaflığıyla görülen bizim belediyelerimize İçişleri Bakanlığı izin vermedi. Ancak televizyon kanalları arasında dolaştığımda tarikatlara ait olduğu bilinen çok sayıda televizyonda gün boyu para yardımı toplandığını gördüm.

Örneğin; FM TV’de Fatih Medresesi Vakfı, Kudüs TV’de İnsani Yardım Vakfı, Edessa TV’de Hayır Sancağı, Vuslat TV’de Vuslat Derneği, Lalegül TV’de İsmailağa Derneği, HayDer gibi dernekler gün boyu reklam veriyor, vatandaştan para topluyor. Bakanlık bunları görüyor mu? Bu kurum ve kuruluşların izinleri var mı? Toplanan yardımlar nereye harcanıyor? Denetleniyor mu? Bu soruların cevap bulması gerekiyor. Ayrıca muhalif kanalları kapatan ceza üstüne ceza yazan RTÜK de bu kanallardaki ürün satış reklamlarını görmezden geliyor. Bu durumu halkımızın takdirine sunuyorum.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER