A3 Haber

KESK’ten koronavirüs raporu: İşyerlerinde yeterli tedbir yok

KESK’ten koronavirüs raporu: İşyerlerinde yeterli tedbir yok

KESK’ten koronavirüs raporu: İşyerlerinde yeterli tedbir yok
Nisan 28
09:37 2020

KESK, korona virüsü salgınına ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. İşyerlerinde yeterli sayıda koruyucu malzeme ve dezenfektan verilmediğini, dönüşümlü çalışma saatlerine uyulmadığını, taşeron çalışan emekçilerin taleplerinin dikkate alınmadığını ve özellikle PTT’de gönderi adet sayısı için baskı yapıldığını açıkladı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Covid-19 nedeniyle konfederasyon bünyesinde oluşturduğu il salgın izleme kurullarından gelen bilgilendirmeler doğrultusunda hazırladığı raporu paylaştı. Koronavirüs nedeniyle online düzenlenen basın toplantısında hazırlanan raporu KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik açıkladı. Bozgeyik, il salgın izleme kurullarından gelen bilgiler incelediğinde işyerlerinde ciddi sıkıntıların yaşanmaya devam ettiğini belirtti.

KESK’in hazırladığı raporda öne çıkan satırbaşları şöyle:

  • El hijyeni malzemelerinin işyerlerinin görünür ve ulaşılabilir yerlerine asılmasında, boşaldıklarında doldurulmalarında sıkıntılar yaşanıyor. Kullanılan hijyen malzemelerinin işi bittiğinde atılmaları için yeterince kapaklı çöp kovaları bulunmamaktadır.
  • İşyerlerinde personele yönelik genel tarama yapılmıyor. Servislerin dezenfekte edilmeleri ve sosyal mesafe kuralına uygun sayıda çalışan bindirilmesi hususları başta olmak üzere olmak üzere ciddi sıkıntılar yaşanıyor. İşyerlerinin temiz ve hijyenik olmasını sağlamaya yönelik bilgilendirmeler, işçi sağlığı ve güvenliği çalışmaları oldukça yetersiz kalmaktadır.
  • Özellikle PTT’ye bağlı işyerlerinde yeterli sayıda koruyucu malzeme ve dezenfektan verilmemekte, dönüşümlü çalışma saatlerine uyulmamakta, taşeron çalışan emekçilerin talepleri dikkate alınmamakta, gönderi adet sayısı için baskı yapılmaktadır.
  • Mersin Akkuyu Nükleer Santral inşaatında çalışmaların durdurulmaması salgının her an bir atak yapması tehdidini doğurmaktadır. 6 binin üzerinde kişinin çalışması, zaman zaman 200-300 kişinin aynı anda giriş çıkış yapması, şantiyelerin yerleşim yerlerinin içinde bulunması, yabancı uyrukluların daha çok Silifke ilçesinde kalmaları, işçilerin kaldığı yerlerin koğuş tipi olması salgının Mersin geneline yayılmasına zemin hazırlamaktadır.

Maske sıkıntısı bitmiyor

  • Ülke genelinde olduğu gibi işyerlerinde de maske temini konusunda yaşanan sıkıntılar devam etmektedir.
  • ASM’lerdeki sağlık emekçilerine yeterince kişisel koruyucu donanım verilmemekte, gerekçe olarak ise “ASM’ler ihtiyaçlarını kendileri karşılamak zorunda“ denmektedir. ASM’lerde çalışan sağlık personeline yönelik genel tanı testleri yapılmamaktadır.
  • İl Pandemi Kurullarına, İSİG ve Enfeksiyon Komitelerine sendika temsilcileri dahil edilmemektedir.
  • Ekipmanların kişiye özgü olmaması nedeniyle tam koruyucu özelliği zayıf kalmaktadır. Ekipman eksikliği, fiziki alan uygunsuzluğu nedeniyle triaj yapılmasında sorunlar yaşanmaktadır.
  • Kronik hastalığı olan sağlık çalışanları çalışmaya devam etmek zorunda bırakılmaktadır. Salgın döneminde dahi performans dayatması devam ettiğinden performans kriterlerinden olan aşı takibi, gebe takibi, bebek ve çocuk takibi gibi kriterler tamamlanamamaktadır.

MEB’den performans dayatması

  • EBA’nın puan sistemi ödev oluşturma canlı ders gibi konuları eğitim emekçilerine yönelik baskıya dönüşmüş durumdadır. İktidar salgını bu alanda da fırsata çevirerek puan sistemi ile performans sistemini tümüyle yerleşik hale getirmek istemektedir.
  • MEB’e bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerin tatil edilmesiyle bu okullarda görevli öğretmenler idari izini sayılırken MEB’e bağlı il ve ilçe teşkilatlarında görevli personel ile okullardaki idari kadro ve diğer kamu kurumlarına bağlı tüm birimler enfekte olma riski altında çalışmaya devam etmektedir.
  • Rehber öğretmenler, özellikle İstanbul’da, uzmanlık alanlarına, aldıkları eğitime ve mesleki deneyimlerine uygun olmayan işlerde görevlendirilmektedir.
  • Salgın döneminde kapalı olması gereken meslek liseleri açık tutulmakta, kimi malzemelerin üretimi devam etmektedir. İl, ilçe eğitim yöneticileri okul müdürlerini, okul müdürleri de öğretmenleri çalışmaya zorlamaktadır.
  • Bazı üniversitelerde çalışanların işe geliş ve gidişlerinde koronavirüs tehdidine maruz kalma risklerini sınırlamak için servis hizmeti verilmemekte, toplu ulaşım araçları da kampüs içerisine girememektedir.
  • Yük trenlerinin çalıştırılmaya devam ettirilmesi nedeniyle yük trenlerinin hazırlanması ve onlarda bizzat görev alan personelin işe gidiş gelişlerinde, koruyucu malzeme ve dezenfektan verilmesinde sıkıntılar yaşanmaktadır. Öte yandan demiryolunda İran sınırında ve limanlarda taşımacılığa devam edilmesi salgının yayılması riskini yükseltmektedir.

Çözüm üretmeye çalışıyoruz

Bozgeyik, yaşanan bu sorunlar kapsamında bağlı sendikalarının örgütlü oldukları hizmet kollarında gerek müdürlükler ve gerekse Bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunduğunu belirterek, “Sorunların çözümü için çaba harcamakta ve kamuoyuna, emekçilere yönelik bilgilendirmelerde bulunmaktadırlar. Ancak iktidar salgında dahi diyaloğa açık olmadığı gibi süreci tek başına götürmek istemektedir” dedi.

İşçilerin virüsle mücadelesi

Rapora göre,

  • İstanbul’da sağlık ve sosyal hizmetler kolunda bin 207, yol-yapı ve altyapı, bayındırlık tapu kadastro hizmet kolunda 22, tarım ve ormancılık hizmet kolunda 22, büro hizmetlerinde 28, basın yayın, iletişim ve posta hizmetlerinde 49 ve İzmir’de 292 kamu emekçisi Covid-19’a yakalandı. Son bir haftada İzmir’de depo müdürlüğünde çalışan bir makinist personelin ve TCDD genel müdürlük iş yerinde bir personelin virüs testleri pozitif çıktı.
  • Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH 88, Bağcılar EAH 74, Bakırköy 112 Komuta Merkezi 55, Avcılar Murat Kolluk Devlet Hastanesi 38, Avcılar TSM 30, Esenyurt Devlet Hastanesi 28, Kanunî EAH 40 sağlık emekçisi enfekte oldu. SES’in Türkiye genelinde 52 ilden 294 sağlık kurumunda gerçekleştirdiği ankete göre Türkiye’deki kamu hastaneleri ve üniversite hastaneleri üzerinden Covid-19 tanılı sağlık emekçisi sayısının en az 5 bin 788 olduğu tahmin ediliyor.
  • Manisa’da sağlık emekçilerinden de 34’ünün testi pozitif çıktı. Bitlis’te 80, Diyarbakır’da 38, Van’da 32, Yalova’da 15 koronavirüs vakası bildirildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER