A3 Haber

Kazdağları’nda ‘ÇED olumlu’ raporu iptal edildi

Kazdağları’nda ‘ÇED olumlu’ raporu iptal edildi

Kazdağları’nda ‘ÇED olumlu’ raporu iptal edildi
Nisan 29
10:07 2020

Türkiye’nin oksijen deposu Kazdağları’nın yanı başındaki Yenice’de halkın mücadelesiyle üç kez rafa kalkan Çırpılar Termik Santral projesi için verilen son “ÇED olumlu” kararı idare mahkemesi tarafından iptal edildi.

Çanakkale’de 140 futbol sahası büyüklüğündeki bir alana yapılması planlanan ve yılda 3.52 milyon ton kömürle çalıştırılması öngörülen projeye, bakanlık 29 Haziran 2018’de “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” raporu vermişti. TEMA ve Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği kararın iptali istemiyle dava açmıştı.

Oybirliğiyle iptal edildi

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Çanakkale İdare Mahkemesi, “ÇED olumlu” kararını oybirliğiyle iptal etti. Kararda, ÇED raporundaki “zarar gören doğa zamanla kendini yenileyecek” tezinin hangi bilimsel görüşü göre yazıldığının anlaşılamadığına dikkat çekildi. Kararda türü tehlike altında olan ya da endemik canlıların bölgede yaşadığına dikkat çekilerek buna karşın raporda koruma tedbirlerinin nasıl gerçekleşeceğine dair bir plan olmadığı vurgulandı. Santrala yol yapımı için kaç ağacın kesileceğinin ve bölgedeki canlılara nasıl etkilerinin olacağının belli olmadığına dikkat çekildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER