A3 Haber

İran’da mahsur kalan 300 Türk şoförün isyanı: Bir kişi için İsveç’e gidenler bizi unuttu!

İran’da mahsur kalan 300 Türk şoförün isyanı: Bir kişi için İsveç’e gidenler bizi unuttu!

İran’da mahsur kalan 300 Türk şoförün isyanı: Bir kişi için İsveç’e gidenler bizi unuttu!
Mayıs 02
17:25 2020

Türkiye-İran sınırında araçlarıyla bir aydan fazla zamandır bekletilen, her türlü sağlık ve güvenlikten yoksun olan TIR sürücüleri, İsveç’ten koronavirüs nedeniyle getirilen kişiyi hatırlatarak, “Biz insan değil miyiz? Bizi niçin duyan yok?” dedi.

Türkiye’den Azerbaycan ve Orta Asya ülkelerine yük taşıyan TIR şoförleri bir aydır Türkiye-İran sınırındaki tampon bölgede bekletiliyor. Ülkemize girişlerine izin verilmeyen ve zor durumda olan şoförlerin, çeteler tarafından yüklerinin de mühürlerinin kırılarak, çadırları yırtılarak çalındığı söyleniyor.

Can ve mal güvenliklerinin kalmadığını belirten sürücüler Sözcü’de yer alan habere göre şunları anlattı:

“Beslenme, barınma, tuvalet, banyo gibi insani ihtiyaçlarımızı karşılayamaz durumdayız. Koronavirüs salgını nedeniyle sağlığımız tehdit altında. Hırsızlık olayları nedeniyle de ciddi güvenlik riskiyle karşı karşıyayız.

Türkiye’den yurtdışına yük götürmüştük. Ordadaki işlerin uzaması nedeniyle yaklaşık 2 aydır ülkemizden, evlerimizden uzaktayız. Bunun son bir ayı Türkiye-İran sınırındaki tampon bölgede kaderimize terk edilmiş vaziyette geçiyor. TIR  şoförlerinin ülkeye girişleri için gerekli adımlar neden atılmıyor? Mağduriyetlerimiz daha ne kadar sürecek? Hiçbir yetkiliden bilgi alamıyoruz.”

“Türkiye bizi almıyor”

Çoğunluğunu Hataylı sürücülerin oluşturduğu TIR şoförleri, Azerbaycan kapısı kapanınca İran’a geçti.

Türk yetkililerin, “Türkiye’ye girişler yasak” dediklerini, konunun Ticaret Bakanlığı’nı ilgilendirdiğinin kendilerine söylendiğini belirten sürücüler, Ticaret Bakanlığı yetkililerinden de “Bizimle ilgisi yok. Valilik kararı” dendiğini aktardı.

TIR’larında bulunan yüklerin önemli bir bölümünün bozulduğunu söyleyen şoförler, Hatay CHP Milletvekili Mehmet Güzelmansur’a ulaştı.

Güzelmansur, Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’a konuyla ilgili şu soruları yöneltti:

  • 300’den fazla TIR şoförümüzün aç, susuz, hijyenden uzak, can ve mal güvenlikleri tehlike altında olmak üzere Türkiye-İran sınırındaki tampon bölgede bekletilmesinin ve ülkemize giriş izni verilmemesinin gerekçesi nedir?
  • Söz konusu vatandaşlarımızın, karantina ve diğer koşulları sağlanarak, Türkiye’ye girmeleri ve ailelerine kavuşmaları ne zaman sağlanacaktır?
  • Bu mağduriyetin çözümü için bugüne kadar hangi adımlar atılmış, ne tür çalışmalar yapılmıştır?

“Birileri de bizim sesimizi duysun”

Zor durumda olan şoförler adına konuşan, Mustafa B. şunları söyledi:

“İran, askerleri ‘kapı açık gidebilirsiniz’ diyor ama Türkiye bizi almıyor. Gıda, sebze yüklü araçlarımızdaki ürünlerin bir kısmı bozuldu. Türk vatandaşlarının ülkemize alınmaması hepimizi üzüyor. İnanın çok zor durumdayız. Birileri de bizim sesimizi duysun ve bizi bir an önce ailelerimize kavuştursun.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER