A3 Haber

‘Yüzde 52 virüsten psikolojik olarak olumsuz etkilendi’

‘Yüzde 52 virüsten psikolojik olarak olumsuz etkilendi’

‘Yüzde 52 virüsten psikolojik olarak olumsuz etkilendi’
Mayıs 03
22:56 2020

Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Yaman ile araştırma görevlisi Semih Açıkgözoğlu, koronavirüs salgınının toplumdaki etkilerini araştırmak amacıyla bin 35 kişiyle görüştü. Araştırma sonucuna göre, ankete katılanların yüzde 52’si virüsten psikolojik anlamda olumsuz olarak etkilendi.

Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi’nde görev yapan 2 uzman tarafından Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesini kapsayan araştırma online olarak 1035 kişiyle görüşülerek yapıldı. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının insan hayatına etkisi anket yolu ile ölçüldü.

Ankete katılanların yüzde 93´ü, virüsle ilgili bilgiye sahip durumda. Araştırmada, katılımcıların yüzde 52´si, psikolojik açından yıprandığını söyledi.

Ankette, virüsle mücadelede devletin aldığı tedbirlere halkın büyük bir oranla uyduğu da ön plana çıktı. Ankette, ‘Aile bağları güçlendi, tasarruf oranı arttı, internet kullanımı yükseldi’ görüşlerine sahip olan katılımcılar, salgın sonrası dünyada birçok şeyin değişeceğini düşünüyor.

“En fazla harcama gıdaya”

AKÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Yaman, Semih Açıkgözoğlu’yla koronavirüs davranış ölçeğini geliştirdiklerini ifade etti.

Yaman, “Nedir bu koronavirüs davranış ölçeği? Koronavirüs döneminde halkımızın sosyo-ekonomik ve psikolojik olarak nasıl davranışlar sergilediğini anlamaya yarayan bir ölçek. 11 Nisan- 30 Nisan arasında 1035 kişiye online olarak ulaştık. Türkiye’nin 7 farklı coğrafi bölgesinde farklı cinsiyet, eğitim ve yaş gruplarıyla bu çalışmamızı gerçekleştirdik. Çalışmamızda farklı ilginç gerçek sonuçlar ortaya çıktı” dedi.

Virüs döneminde Türk halkının en fazla harcama yaptığı kalemlerin başında gıdanın geldiğini ifade eden Yaman, “Gıdayı temizlik, temizliği ise kitap ve kırtasiye ürünleri takip ediyor. ‘Virüsten bana bir şey olmaz’ diyenlerin oranı yüzde 7 iken, yüzde 93 oranında da halkımız virüsten korkmuş ve virüsün bilincine ulaşmış durumda” diye konuştu.

AKÜ’nün yaptığı araştırmanın sonuçlarını değerlendiren emekli hemşire Sultan Yıldız, evde kaldıkları süre içerisinde yeme içme ihtiyaçlarının arttığını kaydederek, “Bizim ülkemiz diğer ülkelere göre daha iyi. Sağlık çalışanı arkadaşlarımıza, doktorlarımıza binlerce teşekkürler. Evde kaldığımız sürece alışveriş ihtiyacı artıyor. Sürekli yeme içme ihtiyacı oluyor. O yüzden ihtiyaçlar biraz daha arttı” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER