Site icon A3 Haber

Hukukçulardan infaz yasası açıklaması: AYM’nin düzelteceğine inanıyoruz

Anayasa Mahkemesi, infaz yasası hakkında çarşamba günü görüşmelere başlıyor. Anayasa hukukçuları infaz yasasında, eşitliğin gözetilmediği, siyasal muhalefetin kriminalize edildiği, yaşam hakkının ihlaline zemin hazırlandığını vurguladığı ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, yasanın AYM eliyle düzeltileceğine işaret edildi. 

Koronavirüs salgını ile birlikte cezaevlerin sağlık durumunun kontrol altına alınması amacıyla cezaevlerinlerinden erken tahliye sağlayacak infaz yasası hakkındaki düzenlemelere tepkiler sürüyor. 11 hukukçunun yaptığı ortak açıklamada,  “Eşitliğin gözetilmemesi, siyasal muhalefetin kriminalize edilmesi, yaşam hakkının özünün ihlaline zemin hazırlanması, toplumsal barışa zarar verilmesi” gibi başlıklara vurgu yaptı.

Hukukçular, “Anayasa Mahkemesi’nin bu yanlışlıkları, denetim yetkisi ve özgürlükler lehine yorum imkânları çerçevesinde düzelteceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kamu yararını gözetmesi gerekir”

Ortak açıklamada, “Bu yaklaşımın ülkemizdeki siyasal yarılmayı derinleştireceğine, şu günlerde en büyük ihtiyacımız olan toplumsal barışımıza zarar vereceğine inanıyoruz. Çıkarılacak yasanın öngörülebilir ve anlaşılabilir olması, sadece bir grubun, dünya görüşünün yahut sınıfın çıkarını değil, tüm farklılığıyla değerli, eşit özgürlük sahibi ve egemenliğin kaynağı Milletin tüm fertlerinin ortak iyiliğini ifade eden ‘kamu’ yararını gözetmesi gerekir” denildi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde;

Ali Güzel (AYM Emekli Üyesi)

Prof. Dr. Cem Eroğul

Prof. Dr. Ergun Özbudun

Dr. Kerem Altıparmak

Prof. Dr. Köksal Bayraktar

Prof. Dr. Oktay Uygun

Prof. Dr. Osman Can

Prof. Dr. Ozan Erözden

Dr. Rıza Türmen

Prof.  Dr. Rona Aybay

Prof. Dr. Yaman Akdeniz

Exit mobile version