A3 Haber

Prof. Dr. Levent Yamanel: Türkiye’de gizli taşıyıcı sayısı Avrupa’dakinden fazla

Prof. Dr. Levent Yamanel: Türkiye’de gizli taşıyıcı sayısı Avrupa’dakinden fazla

Prof. Dr. Levent Yamanel: Türkiye’de gizli taşıyıcı sayısı Avrupa’dakinden fazla
Mayıs 04
10:06 2020

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, yeni tip koronavirüs Covid-19 ile ilgili olarak “Virüsün gizli taşıyıcıları genelde gençler. Avrupa’da yaşlı oranı yüzde 20 bizde ise bu rakam yüzde altı. Nüfusumuzun Avrupa’ya kıyasla çok daha genç olduğu düşünülürse gizli taşıyıcı sayısı Avrupa’dakinden fazla demektir” dedi.

A3 Haber Merkezi- Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara’nın “Türkiye’de yaklaşık 36 bin hayalet taşıyıcı olabilir” açıklamasıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

“Vaka sayısı bilinenden çok daha yüksek olabilir”

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, koronavirüs pozitif olduğu halde hastalığı hiçbir belirti göstermeden, sağlıklı olduğunu sanarak geçiren ancak virüsü başkalarına bulaştırma riski çok yüksek olan kişilere ‘hayalet taşıyıcı’ denildiğini hatırlattı. Bu kişilere test yapılmadığı ve hastalığa dair en ufak bir belirti göstermedikleri için de tespit etmenin hayli zor olduğunu belirten Yamanel, “Şu an vaka sayımız yaklaşık 125 bin. Buna asemptomatik, yani tespit edilemeyen hastaları da eklerseniz vaka sayısı bilinenden çok daha yüksek olabilir” dedi.

Yamanel konuşmasını şöyle sürdürdü: “Virüsün gizli taşıyıcıları genelde gençler. Avrupa’da yaşlı oranı yüzde 20 bizde ise bu rakam yüzde 6. Nüfusumuzun Avrupa’ya kıyasla çok daha genç olduğu düşünülürse gizli taşıyıcı sayısı Avrupa’dakinden fazla demektir. Yani, virüs taşıyıcılar yoluyla aramızda. Her zaman söylüyoruz. ‘Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.’ Tam bir ‘normalleşme’ beklemeyin. Gizli taşıyıcılardan korunmanın tek şartı maske ve sosyal mesafe. Global olarak salgın kontrol altına alınana kadar bu böyle.”

“Belki taşıyıcısınız ama farkında değilsiniz”

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş’ın aktardığına göre, bir ay öncesine kadar Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Bilim Kurulu’nun maskeyi sadece hasta olanların takması yönünde tavsiye verdiğini hatırlatan Yamanel, “Baktık çok fazla hayalet taşıyıcı var, kimin taşıyıcı olduğu belli değil, bu noktada kendimizi korumak amaçlı değil, hastalığı dışarı saçmamak için maskeyi zorunlu kıldık” diye konuştu.

Filyasyon ekiplerinin pozitif hastaların etrafını tarayarak hayalet hastalara ulaşabildiğini hatırlatan Yamanel, “Belki taşıyıcısınız, farkında değilsiniz. Kurallara uymanız hayat kurtarır” diye konuştu.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER