A3 Haber

Almanya’nın en fazla silah sattığı ülke Türkiye

Almanya’nın en fazla silah sattığı ülke Türkiye

Almanya’nın en fazla silah sattığı ülke Türkiye
Mayıs 05
16:22 2020

 2019 yılında silah ihracatını 1,1 milyar avroya çıkaran Almanya’nın, silah sattığı ülkeler listesinin başında Türkiye geliyor. Erdoğan geçen yıl ekim ayında Merkel’e yönelik, “Siz vermezseniz dünyada bu silahları temin edeceğimiz yerler bitmedi” demişti.

Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın, Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen’in soru önergesine verdiği yanıta göre, Berlin geçen yıl silah ihracatını yüzde 43 arttırarak en az 1,1 milyar avroya yükseltti.

BirGün’ün aktardığına göre Almanya’nın en fazla silah satışı yaptığı ülke ise Türkiye oldu. Türkiye’yi Kuveyt, İngiltere, Litvanya ve Singapur takip etti.

Spiegel’de yer alan habere göre, Ekonomi Bakanlığı‘nın Sol Partili Dağdelen’e verdiği silah ihracatı verileri; denizaltı, tank, saldırı uçakları gibi araçları kapsıyor fakat askeri kamyon veya silahlı ambulans türü araçları kapsamıyor.

Ülkede, geçen yıl silah satışları rekor kırarak 8 milyar avroyu aşmıştı. Bu rekorun arkasında, federal hükümetin ‘her tür askeri silah ve aracı ihraç etmek için’ verdiği izinler yatıyor.

“Federal hükümet şeffaflıktan yoksun”

Ekonomi Bakanlığı’nın açıkladığı silah ihracatı verileri yüksek olsa da 2017 ve 2016 yıllarındaki seviyenin altında. Almanya 2017 yılında 2,65 milyar, 2016 yılında ise 2,5 milyar avroluk silah ihracatı gerçekleştirmişti.

Öte yandan NATO misyonları kapsamında; Avustralya, İsviçre, İsrail ve Japonya gibi bazı ülkelere ihracat verileri ise gizlilik nedeniyle Ekonomi Bakanlığı tarafından açıklanmadı.

Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, federal hükümeti şeffaflıktan yoksun olmakla suçladı. Bu tutumun kabul edilemez olduğunu belirten Dağdelen, öte yandan Merkel ve federal hükümetinin ‘cinayet araçlarının ihracatında dünya şampiyonu olmasının bir utanç karnesi’ olduğunu dile getirdi. Dağdelen, “Aynı zamanda bu silahları alanları da bir sır olarak saklıyorlar” şeklinde konuştu.

Erdoğan”parasıyla alıyoruz” demişti

Ankara ile Berlin arasında yakın bir süre önce silah polemiği yaşanmıştı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Ekim 2019’da Suriye’ye girmesinden sonra, federal hükümet Türkiye’ye kısmi silah ihracatı yasağı koymuştu. Ancak bu, sadece Suriye savaşında kullanılabilecek silahlar için geçerliydi. Yine de AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’yı Türkiye’ye silah satmaması nedeniyle eleştirdi.

Erdoğan, Ekim 2019’da, Almanya’nın Türkiye’ye silah satışı konusundaki açıklamasına ilişkin, “Biz o zaman NATO’da nasıl ortağız? Siz bize silahı bedava vermiyorsunuz. Paramızla veriyorsunuz. Peki, bulunduğumuz noktada NATO’yu korumaya gelince, bu koruma işlemini nasıl yapacağız? Siz vermezseniz dünyada bu silahları temin edeceğimiz yerler bitmedi” ifadelerini kullanmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER