A3 Haber

Cengiz’e yeni kıyak: 16 işçinin göçük altında kalmasıyla gündeme gelmişti

Cengiz’e yeni kıyak: 16 işçinin göçük altında kalmasıyla gündeme gelmişti

Cengiz’e yeni kıyak: 16 işçinin göçük altında kalmasıyla gündeme gelmişti
Mayıs 06
09:14 2020

İktidara yakınlığı ile bilinen ve “milletin a…na koyacağız” sözleriyle tanınan Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz Holding, Ciner Holding’den devraldığı Siirt’in Şirvan ilçesindeki maden ocağı için devlet koruması altına girdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cengiz Holding’in maden işletmesini teşvik kapsamına aldı.

Siirt’in Şirvan ilçesindeki Maden köyünde, Ciner Holdinge ait Park Elektrik şirketinin işlettiği bakır madeni, 17 Kasım 2016’da meydana gelen ve 16 madencinin göçük altında kalarak yaşamını yitirmesiyle Türkiye gündemine gelmişti. Ciner Holding tarafından bakır madeni daha sonra 195 milyon TL karşılığında Cengiz Holdinge devredilmişti.

Vali arabuluculuk yapmıştı

Devir öncesi Ciner Holding’e bağlı Park Elektrik Şirketi, işçileri peyderpey gerekçesiz olarak işten çıkarmıştı. Yaşanan bu uygulamaları protesto eden işçiler de 19 Ocak’ta iş bırakma eylemi başlatmıştı. Dönemin Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz’ın arabuluculuk yaparak, maden faaliyetinin devam etmesi halinde işçilerin tekrar işe geri alınması konusunda firmayla ortak bir zeminde buluşturulma sözü vermesi üzerine eylem sona ermişti.
Madeni Ciner Holding’den devralan Cengiz Holding ise ilk iş olarak madende çalışan son işçilerin de işine son vermişti. En son 216 işçinin işten atıldığı işletmede kalan 69 işçinin 20 Nisan 2017’de çıkışının verileceği Kamu Aydınlatma Platformuna (KAP) bildirilmişti. Çıkışı verilen işçiler arasında Maden İş Sendikası işçi temsilcileri de yer alıyordu.

Araştırma önergesi gündemde

Madende meydana gelen facia sonrası Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile 27 CHP milletvekili, olayın ardında ihmal olup olmadığının araştırılması için TBMM’ye önerge vermişlerdi. Verilen önergede, “Madenciler ve göçük altında kalan işçilerin aileleri, göçüğün olduğu bölgede heyelan öncesi 80 cm büyüklüğünde çatlaklar olduğunu, bu çatlakların tehlike arz ettiğinin işyeri yetkililerine bildirildiğini, ancak bir önlem alınmadığını ve bu kazanın meydana geldiğini belirtmişlerdir” ifadeleri kullanılmıştı. Kazanın meydana geldiği madende inceleme yapan dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, “ben ihmal görmedim” şeklinde açıklama yapmıştı.

Araştırma önergesi TBMM’de bekliyor

CHP’lilerin verdiği araştırma önergesi  halen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmeyi bekliyor.

Devlet teşvikine kavuştu

Yaşanan tartışmaların ardından maden işletmesini yeniden faaliyete geçiren Cengiz Holding’e son kıyak da AKP iktidarından geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan 2020 yılı Mart ayı teşvik listesine, Cengiz Holding’in Siirt’in Şirvan ilçesindeki maden ocağı da dahil edildi. Toplam 71 milyon 715 bin 217 liralık yatırım için Cengiz Holding’e bağlı Cengiz İnşaat’a 10 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi, gelir vergisi stopajı desteği, sigorta primi desteği, yüzde 90 oranında vergi indirimi ile gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve faiz desteği sağlanmasına karar verildi. 

Tartışmalı projelerde aynı isim

AKP döneminde yıldızı parlayan ve geçmiş yıllarda 400 milyon TL’yi aşkın vergi borcu silinen Cengiz Holding, Artvin Cerattepe’de ormanlık alanda açılmak istenen maden ocağı ile tartışmaların odağı olmuştu. Cengiz Holding, Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı, 3. İstanbul havalimanı, Yusufeli Barajı, Karadeniz Sahil Yolu, Oymapınar Barajı, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali, Maltepe Sahili Dolgu Alanı Projesi gibi tartışmalı çalışmaları yürütüyor.

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER