A3 Haber

İki dalga halindeki operasyonla çökertilen suç örgütünün iddianamesi hazır

İki dalga halindeki operasyonla çökertilen suç örgütünün iddianamesi hazır

İki dalga halindeki operasyonla çökertilen suç örgütünün iddianamesi hazır
Mayıs 07
10:58 2020

İzmir’de, liderliğini Serkan Kurtuluş ile Deniz Camgöz’ün yaptığı iddia edilen suç örgütüne iki dalga halinde bin 100 polisle dev bir operasyon yapılmıştı. 16 ildeki eş zamanlı baskınla yakalananlarla ilgili iddianame tamamlandı.

İzmir merkezli olarak 16 ilde iki dalga halinde polisin yaptığı operasyonla liderliğini Serkan Kurtulmuş ve Deniz Camgöz’ün yaptığı iddia edilen suç çetesine yönelik iddianame tamamlandı. Virüs salgını nedeniyle adliyelerin tam olarak çalışmaması nedeniyle henüz hangi ağır ceza mahkemesi tarafından bakılacağı belli olmayan iddianamede yer alan sanıklara, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak yağma suçuna teşebbüs, suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla yağma suçuna teşebbüs, birden fazla kişi tarafından birlikte yağma suçuna teşebbüs, silahla yağma suçuna teşebbüs, tasarlayarak kasten öldürme suçuna teşebbüs, mala zarar verme, yakarak mala zarar verme, kasten yaralamaya teşebbüs gibi suçlamalar yöneltildi.

Nasıl başladı?

İzmir Cumhuriyet Savcısı Osman Tufan Kayıran tarafından hazırlanan 2020/1603 ve 2020/1574 sayılı iddianamelerde, suç örgütüne yapılan operasyonların öncesine de yer verildi. Biri 339 diğeri ise 322 sayfalık iddianameye göre, Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü 14 Ağustos’ta yurt dışında bulunan Serkan Kurtuluş’un suç örgütü̈ kapsamında faaliyetlerine devam ettiği, Suriye’den kendisine bağlı olarak hareket eden üç kişinin Türkiye’ye giriş yaptıkları, Adana’da Serkan Kurtuluş ile bağlantılı olan birisi ile birlikte İzmir’e geldikleri belirtilen bilgi notu gönderdi.

Kod isim kullanan iki kişiden birinin “YAVUZ” adını kullandığının belirtilen bilgi notunda, bu kişilerin Serkan Kurtuluş’un talimatı ile 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden 2019/8 karar nolu kasten öldürme suçu ile ilgili dosya Cumhuriyet Savcısına suikast girişiminde bulunmak istedikleri ancak sonradan vazgeçtikleri vurgulandı. Ayrıca iki kişinin, Bülent Dabak ve Mikdat Dabak’ı ile Serkan Kurtulmuş ile aralarında husumet bulunması nedeniyle öldürmeyi planladıkları vurgulanıyordu. Ankara’dan gönderilen istihbarat notunda, bu kişilerin AKP 22, 23, 25 ve 26. dönem İzmir Milletvekili, şu an Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü olan Prof. Nükhet Hotar hakkında da bilgi topladıkları, ancak ne amaçla bu faaliyette bulunduklarının bilinmediği şeklinde bilgiler elde edildiği yazılıydı.

2017’de çökertildi

İddianamede, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2016/92489 sayılı soruşturması ile 10 Mart 2017 ve 17 Mart 2017 tarihlerinde Serkan Kurtuluş’un kurduğu ve yönettiği örgüte yönelik operasyonda; örgütün 56 üyesinin tutuklanarak cezaevine gönderildiği, operasyonda örgütün gerçekleştirdiği 23 eylem aydınlatıldığı ve 3 adet AK-47 (Kaleşnikof) tüfek, 1 adet el bombası, 23 adet ruhsatsız tabanca, 14 adet av tüfeği, 16 Kg esrar maddesi ile 1 adet çelik yelek ele geçirildiği açıklandı. İddianamede, “Serkan Kurtuluş’un kurduğu örgütün mensuplarının birçoğunun operasyon sonucunda tutuklanarak cezaevlerine konmaları nedeniyle örgüte yeni elemanlar kazandırmak, tutuklu bulunan örgüt mensuplarına para yardımında bulunabilmek adına yeni bir oluşum içerisine girdiği, örgütünü̈ diri tutmak ve bu şekilde göstermek için İzmir, Aydın, Manisa ve Muğla’da örgütün mensuplarına talimat vererek silahlı eylemler gerçekleştirmeye devam ettiği tespit edilmiş ve Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2018/10411 sayılı soruşturmalarında yeni bir soruşturma yapılmasına başlanılmıştır” denildi.

Ahmet Kurtuluş’un öldürülmesi

30 Mayıs 2019’de AKP İzmir eski İl Başkan Yardımcısı Ahmet Kurtuluş’un, üzerinde polis yeleği bulunan kimliği belirsiz bir erkek tarafından evinde öldürülmesine de yer verilen iddianamede, “Olay yerinden 5 adet 9 mm kovan ve 2 adet 9 mm fişek olay yeri inceleme görevlilerince gerekli inceleme yapılmak üzere muhafaza altına alınmıştır. Söz konusu olay hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2019/64332 sayılı soruşturma dosyası derdest durumda olup, olayla alakalı gözaltına alınan 7 şüpheli 3 Haziran 2019 günü̈ adli makamlara sevk edilmiş, şüphelilerden E.K. serbest bırakılmış, örgüt lideri Serkan Kurtuluş ile bağlantılarının olduğuna ilişkin yapılan çalışmalar kapsamında diğer şüpheliler Yener Toğa, Erdal Kabakım ve Hüseyin Hıfzı Ak suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgüte üye olma ve tasarlayarak adam öldürme suçundan, Hasan Akın, Uğur Uygun ve Barış Yedibela ise suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgüte üye olma suçundan sevk edildikleri mahkemece tutuklanmışlardır” denildi.

Yeniden toparlanıp yeniden eylem

“Örgütün lideri pozisyonunda bulunan Serkan Kurtuluş’un yurt dışında bulunmasından kaynaklı yakalanma korkusu taşımadığından sosyal medya üzerinden örgütü komuta ettiği ve bu şekilde verdiği mesajlarla müştekiler üzerinde korku ve baskı unsuru oluşturduğu tespit edilmiştir” yazılan iddianamede, suç örgütünün bu yolla yeni elamanlar kazanarak yeni yaptığı eylemler de sıralandı.

Savcılık iddianamesinde, “Yeniden oluşturulan suç örgütünün aralarında CHP İzmir eski Milletvekili Bülent Baratalı’nın oğluna ait araç ve bürosunun kurşunlanması da dahil olmak üzere 18 ayrı olayı gerçekleştirdiği, bu eylemlerin sırasıyla 1 adet kasten adam öldürme (cinayet), 1 adet el bombalı saldırı ile öldürmeye teşebbüs, 1 adet kamu görevlisi tarafından devlet sırı olan bilgilerin sızdırılması, 6 adet kasten yaralama, 1 adet ölümle tehdit ile yağma, 4 adet ölümle tehdit ile yağmaya teşebbüs, 2 adet 6136 sayılı kanuna muhalefet, 2 adet silah kullanarak şahıs malına zarar verme olayları olduğu ve Serkan Kurtuluş’un bu olayları azmettirdiği, bu olaylara karıştığı tespit edilen toplam 92 şahsa işlem yapılmış bu şahısların 37’si tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER