A3 Haber

MA: Covid-19’dan yaşamını yitiren 3 bin 108 kişi dört mezarlığa defnedildi

MA: Covid-19’dan yaşamını yitiren 3 bin 108 kişi dört mezarlığa defnedildi

MA: Covid-19’dan yaşamını yitiren 3 bin 108 kişi dört mezarlığa defnedildi
Mayıs 07
12:29 2020

İstanbul’da Covid-19’dan yaşamını yitirenlerin defnedildiği Beykoz, Kayabaşı, Silivri ve Kilyos mezarlıklarına Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Mart ve Nisan aylarında 3 bin 108 kişi defnedildi.

A3 Haber Merkezi- Yeni tip koronaviris Covid-19 salgını can almaya devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı son bilgilere göre, toplam can kaybı 3 bin 584’e yükseldi, vaka sayısı 131 bin 744 kişiyi buldu. Ancak açıklanan bu sayılara dair ciddi şüpheler var.

Sağlık örgütleri, vaka ve ölümlerin bakanlık rakamlarının en az üç katı olduğunu savunuyor. Sağlık örgütleri bunu, bakanlığın açıkladığı verilerin il bazlı olmamasına, sadece genel rakam içermesine, teşhis konulan ve tedavi uygulanan kimi hastaların Covid-19 testi sonuçlanmadan yaşamını yitirmeleri üzerine ölüm belgelerine zatürre, solunum yetmezliği, salgın hastalık veya kalp krizi yazılmasına bağlıyor.

Ölüm rakamlarının gizlendiği kentlerin başında, salgının en çok görüldüğü İstanbul geliyor. Bakan Fahrettin Koca’nın 29 Nisan’da katıldığı Bilim Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamaya göre, ülkedeki toplam vaka oranının yüzde 60’ı İstanbul’da görülüyor.

Ölümlerde 3 bin 600 artış

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Müdürlüğü’nün kamuoyuna yansıyan kayıtlarına göre, geçtiğimiz Mart ve Nisan aylarında kentte toplam 16 bin 345 kişi öldü. Bu rakam geçen yılın aynı aylarında 12 bin 745 kişiydi. Yani bu yıl aynı dönemde 3 bin 600 daha fazla ölüm gerçekleşti. Yaşamını yitirenlerden kaçının Covid-19 kaynaklı olduğuna dair bir bilgi yok. Fakat bu konuda dikkat çekici bir olay 28 Mart günü yaşandı. O gün Bakan Koca tarafından paylaşılan bilgilerde, Türkiye’de Kovid-19 sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 16 kişi olarak duyuruldu. Resmi rakam 16 olarak açıklansa da e-devlet üzerinden İstanbul’daki vefat bilgileri sorgulandığında bu rakamın 20 olduğu ortaya çıkmıştı. Konunun gündeme oturması üzerine İBB Mezarlıklar Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “bulaşıcı hastalık” kaydıyla gelen tüm ölümlerin sisteme sehven “Covid-19” olarak girildiği belirtildi.

Dört mezarlıkta toplam 3 bin 108 defin

İstanbul’da son iki ayda yaşamını yitirenlerin büyük bir bölümü, Başakşehir Kayabaşı, Silivri, Kilyos ve Beykoz’daki mezarlıklarda ayrılan bölümlerde defnedildi. Mezopotamya Ajansı’ndan Erdoğan Alayumat, 28-29-30 Nisan tarihlerinde her dört mezarlığa gitti, salgın için ayrılan bölümdeki mezarları tek tek saydı.

İlk olarak Kilyos Mezarlığı’na gittik. Salgın kaynaklı hayatını kaybedenler için ayrıldığı belirtilen bölümün tamamen mezarlarla dolu olması dikkat çekiyor. Boş veya yeni bir mezar için kazılacak yer yok. Tek tek mezarları saydık; toplam bin mezar var. Mezarlıkta diğer önemli bir ayrıntı ise, bazı mezarların üzerinde ölüm tarihi olarak 1 Mart yazması oldu. Oysaki resmi açıklamalara göre, Türkiye’de ilk vaka 11 Mart, ilk ölüm ise 16 Mart tarihinde yaşandı. Diğer mezarlardaki ölüm tarihlerinin çoğu yine Mart başı ile Nisan sonuna ait.

Kilyos Mezarlığı’ndan sonra Beykoz Mezarlığı’na gittik. Burada salgın nedeniyle yaşamını yitirenler için ayrı bir parsel ayrıldığını ve Anadolu Yakası’nda yaşanan ölümlerin büyük kısmının bu mezarlığa getirildiğini öğreniyoruz. Ayrılan bölümün büyük bir kısmı mezarlarla dolu. Buradaki mezarları da bir bir saydık; ulaştığımız rakam 950 mezar.

Silivri Mezarlığı’nda da durum farksız. Diğer mezarlardan ayrılan bölüme 500 kişi defnedilmiş. Buradaki mezarlık görevlilerinden, yer kalmadığı için yeni cenazelerin bir süredir Başakşehir ilçesindeki Kayabaşı Mezarlığı’na defnedildiği bilgisini ediniyoruz. Kayabaşı’nda salgın için oldukça geniş bir alan ayrılmış. Burada ise defnedilmiş 658 mezar bulunuyor. Diğer mezarlıklardan farklı olarak buradaki mezar taşlarında defnedilenlerin ölüm tarihleri yer almıyor. Mezarlık görevlilerine bu durumu sorduğumuzda, Nisan’ın son üç haftasında salgından kaynaklı ölenlerin çoğunun bu mezarlığa getirilerek tabutlarıyla birlikte defnedildiğini öğreniyoruz.

Sadece salgından kaynaklı yaşamını yitirenler defnediliyor

Mezarlığa sadece salgından kaynaklı yaşamını yitirenlerin defnedildiğini söyleyen görevliler, cenazelerin bir gün öncesinden kendilerine bildirildiğini, buna göre hazırlık yaptıklarını ifade etti. Bazı ailelerin ise salgından kaynaklı ölen yakınlarını aile mezarlıklarına defnettiklerini söyleyen görevli, mezarlığın yakın zamanda dolabilecek olmasından ötürü genişletilme çalışmaları için alanın çevresindeki arazi sahipleriyle görüşüldüğünü, ancak henüz bir anlaşma sağlanmadığını dile getirdi.

Gittiğimiz her dört mezarlıkta toplam mezar sayısı 3 bin 108. Rakamları mezarlık görevlisine soruyoruz. Ölümlerin açıklanan rakamlardan çok daha fazla olduğunu dile getirmekle yetiniyor. Bu esnada mezarlığa yeni bir cenaze getiriliyor. Vefat nedenini sorduğumuz cenaze yakınları, Covid-19’dan kaynaklı olduğunu söylüyor. Defin işlemleri sırasında fiziki mesafe kuralına sadece cenaze namazı sırasında uymaları dikkat çekiyor.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER