A3 Haber

İşlem yasağı konulan bankalardan tepki: BDDK kararı gökten zembille indi

İşlem yasağı konulan bankalardan tepki: BDDK kararı gökten zembille indi

İşlem yasağı konulan bankalardan tepki: BDDK kararı gökten zembille indi
Mayıs 08
12:19 2020

BDDK hamlesinin sermaye kontrolleri yönünde atılmış bir adım olduğu şüphesine yer verirken, GAM Varlık Yönetim Şirketi Paul McNamara “Türkiye’ye sermaye kontrolleri koymayacağına dünyayı ikna etme konusunda başarılar dilerim” yorumunda bulundu.

BDDK’nin swap işlemlerinde Türk bankalarına TL yükümlülüklerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle işlem yasağı koyduğu BNP Paribas, Citbank ve UBS hakkında yorumlar henüz yeni finans basınına düşüyor. Financial Times, Market Watch, Reuters ve Türk basınından derlediğimiz görüşleri bu haberde topladık:

Financial Times’a göre işlem yasağı konulan 3 bankadan bu konuda resmi bir açıklama gelmedi. Ancak, ismini açıklamayan ve bu 3 bankadan birinde çalışan bir şahıs FT’a “BDDK kararı gökten zembille indi, böyle bir şeyi hiç beklemiyorduk” yorumunu verdi.

“Sermaye kontrolleri yönünde bir adım”

ParaAnaliz’in aktardığına göre gazete, BDDK hamlesinin sermaye kontrolleri yönünde atılmış bir adım olduğu şüphesine yer verirken, GAM Varlık Yönetim Şirketi Paul McNamara “Türkiye’ye sermaye kontrolleri koymayacağına dünyayı ikna etme konusunda başarılar dileirm” türünde alaycı bir yorumda bulundu.

Istanbul Bilgi Universitesi’nde akademisyen ve avukat Yaman Akdeniz BDDK’nın yine dün sabah açıkladığı sermaye piyasalarında manipülasyonla mücadele tebliği için “Kısacası, uzmanlara, yani bankalar, medya veya bu konularla ilgisi olan herkese “Türkiye’de finansal krizi ağzınıza almayın” diyorlar” yorumunu yaptı. Akdeniz’e göre, tebliğin metni özellikle muğlak kaleme alınarak “Türkiye’de olan biten hakkında anlamlı bir tartışma yapmak isteyen herkesi kapsama alanına alması sağlanmış”.

“TL için mükemmel fırtına başladı”

Commerzbank’tan Gelişmekte Olan Piyasalar uzmanı Tatha Ghose “TL için mükemmel fırtına başladı” ifadesini kullandı. “TL’nin değer kaybı sürekli hız kazanırken, otoriteler anlamlı bir karşı-politika geliştirmek için çırpınıyorlar”.

Market Watch’e göre yasak getirilen 3 banka FX pazarında uluslararası piyasa yapıcılar ve müşterilerine TL dahil bir çok para birimi alım-satımı yapma konusunda brokerlık (aracılık hizmeti) veriyor.

Reuters’e konuşan ve isminin kullanılmasını istmeyen bir Türk trader “Kısa vadede TL üzerindeki baskıların süreceği düşüncesindeyiz” beyanatını verdi.

TD Securities Gelişmekte Olan Piyasalar uzmanı Cristian Maggio “Türkiye’nin bir ayağı zaten döviz krizinin içinde” derken, TCMB’nin bu ülkeler arasında en hızlı FX rezerv harcayan merkez bankası statüsüne yükseldiğini ekledi.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi dün kapanışta 637 puana sıçradıktan sonra bu sabah 615 puan civarında kote ediliyor.

“Politika geliştirmek yerine itip kakma niyetinde”

BlueBay Asset Management stratejisti Tim Ash: “Galiba Türk otoriteler krizin önüne geçecek bir politika geliştirmek yerine analistler ve piyasaları itip-kakma niyetinde” yorumunu yaptı. Ash’a göre, Başkan Erdoğan ve diğer üst düzey siyasetçilerin yüksek faiz karşıtı söylemleri yüzünden yatırımcılar para politikasına güveni kaybetti.

Ekonomist Uğur Gürses’e göre, salgının yarattığı krizin de etkisiyle Türkiye’de ödemeler dengesi bozulmaya başladı. İhracat ve turizm gelirlerinin düşüyor olması, dış borç ödemeleri, sermaye çıkışları, yatırımcının ve yurttaşın güven duymaması gibi sebepler kurdaki artışın ana sebepleri. Gürses, “Böyle bir tabloda kur yükselir, şeytan avına çıkmanın bir anlamı yok” dedi (Cumhuriyet)

Dövizin yükselişine ilişkin yorum yapan Uğur Dündar, “Ülkenin 2020 yılında, AKP’nin 18 yıllık yönetiminden sonra geldiği noktaya bakarsak, 2001 sonrasından pek farklı olmadığını görüyoruz maalesef. Bunun çıkış yolu IMF oluyor” dedi. (Sözcü)

“Borç ararken yetki verdiğimiz bankalardı”

Sözcü yazarı Murat Muratoğlu: “Aranan dış mihraklar bulundu, büyük oyun deşifre edildi! Resmi ajansın verdiği habere göre; “Türk Lirası’nın değer kaybetmesine oynayan Londra merkezli bazı finansal kuruluşlar, ellerinde olmayan TL ile hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda döviz almaya kalktılar.”

Nitekim üç yabancı bankaya Türk Lirası ile işlem yapma yasağı getirildi.

Oysa bunlar bizim yurtdışından borç ararken yetki verdiğimiz bankalar arasındaydılar” yazdı.

Evrensel yazarı Murat Birdal: “Spekülatif ataklar olmaz mı? Elbette olur. Eğer bir merkez bankası döviz kurunu korumak adına döviz satarak kur hareketlerine müdahale ederse ve müdahale sonucunda rezervlerinde yaşanan erime alarm verecek boyuta ulaşırsa, bu takdirde daha da hız kazanır. Rezervlerle korunmaya çalışılan kur hedefinin çökeceğini sezen akbabalar üşüşür. TL borçlanılır dolar alınır. Rezervlerle kurulan barikatın çökmesi ve döviz kurunun hedeflenen seviyeye tırmanmasıyla birlikte ise TL’ye dönülür. Açık pozisyonlar kapatılır, kâr realize edilir. Basit haliyle spekülatif kur ataklarının işleyiş mekanizması budur” yazdı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER