A3 Haber

Tarım Ekonomisi Derneği: Salgın sürecinde tarım sektörü için de önlem alınması şart

Tarım Ekonomisi Derneği: Salgın sürecinde tarım sektörü için de önlem alınması şart

Tarım Ekonomisi Derneği: Salgın sürecinde tarım sektörü için de önlem alınması şart
Mayıs 08
11:08 2020

Tarım Ekonomisi Derneği’nden 30’uncu yıla özel yapılan açıklamada koronavirüs salgın sürecinde tarım sektörü için de önlemler alınması gerektiğini altı çizilirken, “Gıda arz zincirinde devamlılığının sağlanması gerek. Başta kooperatifler olmak üzere kırsal alanda yaşayanların birlikte iş yapmalarına olanak sağlayan tüm örgütlenmelerin desteklenmesi gerek” ifadelerine yer verildi.

A3Haber Merkezi- Tarım Ekonomisi Derneği 30’uncu kuruluş yıldönümü ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla ilgili bir basın açıklaması yayımladı. Tarım Ekonomisi Derneği’nden yapılan açıklamada,  koronavirüs salgınında tarım sektörü için önlemlerin alınması gerektiğinin altı çizildi. Toplum sağlığının her şeyin önünde geldiği vurgulanan açıklamada, “Sağlık önlemlerine ek olarak gıda arz zincirinde devamlılığının sağlanması konusuna hassasiyet gösterilmelidir. Yaşanan son olaylarla görülmektedir ki, Toplum sağlığını koruma, ülke ekonomisine katkı sağlıyor olsa dahi çevreyi kirleten tüm faaliyetleri durdurma, sürdürülebilir bir tarım sektörü için endüstriyel tarımsal üretim yerine aile işletmelerini destekleme,  toplumsal dayanışmanın öneminin kavrandığı bu günlerde, başta kooperatifler olmak üzere kırsal alanda yaşayanların birlikte iş yapmalarına olanak sağlayan tüm örgütlenmeleri destekleme, oluşturulacak olan tarım politikalarının ana eksenlerini oluşturmalıdır” ifadelerine yer verildi.

“Topluma katkı sağlamayı sürdüreceğiz”

Dernekten yapılan açıklamada, birlik ve beraberlik vurgusu yapılırken, “Tarım ekonomisi çalışma alanlarının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemi giderek artmaktadır. Çevresel , üretim ve sağlık sorunlarının en üst düzeylere ulaştığı bu günlerde tarım ekonomisi alanında çalışanlarının da birlik ve beraberlik içinde aynı ilkeler doğrultusunda çalışmalarını ve topluma katkılarını sürdüreceğine inancımız tamdır” denildi.

Tarım Ekonomisi Derneği’nden yapılan açıklamanın tam metni şu şekilde;

  • Tarım Ekonomisi Derneği 30 yıl önce 8 Mayıs 1990 tarihinde Prof. Dr. Tayfun Özkaya’nın önderliğinde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim elemanlarının büyük katı ve cabalarıyla kurulmuştur.
  • Derneğimizin amacı Tarım Ekonomisi alanında her türlü bilimsel konular ile ilgilenmek, bu alanda çalışanların meslek içi dayanışmalarını sağlamak, çıkarlarının korunmasına yardımcı olmak, bireysel gelişimlerini sağlamaktır.
  • Derneğimiz kuruluşundan bu yana tüzüğünde belirtilen amaçları gerçekleştirmek üzere bir çok faaliyette bulunmuştur. Doğa bilimleri üzerine çalışılan ziraat fakülteleri içerisine eleştirel açıdan bakan sosyal bilimleri dahil etmek adına gösterdiğimiz çaba derneğimizin faaliyetlerini daha da önemli ve anlamlı hale getirmektedir.
  • Derneğimizin en önemli faaliyeti olan ve 1992 yılında yayın hayatına başlayan Tarım Ekonomisi Dergisi, 2019 yılında 25. Cildinin yayınlanmasıyla çeyrek asırdır Tarım Ekonomisi alanında araştırma yapan bilim insanlarının çalışmalarının duyurulmasına destek olmaktadır.
  • Dergimizin tüm sayılarına açık erişim sağlanmakta olup, yayınlanan makaleler TRDizin, EBSCO Business Source Complete ve The American Economic Association (EconLit) gibi ulusal ve uluslararası indekslerde taranmaktadır. Dergimizin uluslararası görünürlüğünü artırma yönünde çabalarımız devam etmektedir.
  • Derneğimizin kuruluşundan dört yıl sonra ilk olarak 1994 yılında İzmir’de gerçekleştirilen I. Türkiye Tarım Ekonomisi Kongresi ile bilim topluluğumuzu bir araya getiren kongre düzenleme geleneği derneğimiz öncülüğünde başlatılmıştır. Her iki yılda bir kesintisiz olarak düzenlenen Tarım Ekonomisi Kongreleri Türkiye’deki Tarım Ekonomisi Bölümleri tarafından organize edilmektedir.
  • Bu yıl XIV. Türkiye Tarım Ekonomisi Kongresi’nin, 23-25 Ekim tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü ev sahipliğinde yapılması planlanmıştır.
  • Derneğimiz, kuruluşundan bu yana güncel konularda bilimsel etkinlikler düzenlemekte, Türkiye tarımına ilişkin öngörüler ortaya koyarak önerilerini kamuoyuna duyurmaktadır. Derneğimizin son yıllarda tarımda kimyasalların kullanımı sorunu, sürdürülebilir tarımın nasıl gerçekleştirilebileceği, agro-ekoloji uygulamalarının gerekliliği gibi başlıklarda düzenlemiş olduğu etkinliklerle iklim değişikliği ve çevre sorunlarına dikkat çekmeye çalıştığı açıkça görülmektedir.
  • Covid-19 pandemisi nedeniyle yaşanan son gelişmeler, bu konuların gündeme getirilmesinin önemini ortaya koymaktadır. Dünyayı etkileyen bu salgının, Türkiye’de tarım sektörünü de yakından ilgilendirdiği ve bazı önlemlerin alınmasının zorunlu olduğu bir gerçektir. İlk vakanın görüldüğü Mart ayının ortalarından günümüze kadar geçen sürede, virüsün yayılmasını yavaşlatmak amacıyla ekonomik faaliyetler neredeyse durma aşamasına gelmiştir. Toplum sağlığına ilişkin alınan bu önlemlerin, ekonomik durgunluğa neden olması kaçınılmazdır. Bundan sonra nelerin yapılacağını da ortaya koymak gereklidir.
  • Toplum sağlığı her şeyin önünde gelir. Bununla ilgili alınması gereken önlemlerin uygulanmasına destek olunmalıdır. Sağlık önlemlerine ek olarak gıda arz zincirinde devamlılığının sağlanması konusuna hassasiyet gösterilmelidir. Tarım sektörünün ve dernek faaliyetlerimizde uzun yıllardır dile getirilen konuların Türkiye için önemini vurgulamak ve derneğimizin 30. kuruluş yılını kamuoyu ile paylaşmak amacıyla böyle bir açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur.
  • Yaşanan son olaylarla görülmektedir ki; toplum sağlığını koruma, ülke ekonomisine katkı sağlıyor olsa dahi çevreyi kirleten tüm faaliyetleri durdurma, sürdürülebilir bir tarım sektörü için endüstriyel tarımsal üretim yerine aile işletmelerini destekleme, toplumsal dayanışmanın öneminin kavrandığı bu günlerde, başta kooperatifler olmak üzere kırsal alanda yaşayanların birlikte iş yapmalarına olanak sağlayan tüm örgütlenmeleri destekleme, oluşturulacak olan tarım politikalarının ana eksenlerini oluşturmalıdır. Tarım ekonomisi çalışma alanlarının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemi giderek artmaktadır.
  • Çevresel , üretim ve sağlık sorunlarının en üst düzeylere ulaştığı bu günlerde tarım ekonomisi alanında çalışanlarının da birlik ve beraberlik içinde aynı ilkeler doğrultusunda çalışmalarını ve topluma katkılarını sürdüreceğine inancımız tamdır.
  • Varlıklarının ne kadar gerekli olduğu derneğimiz tarafından her zaman dile getirilen, ancak toplumun salgın döneminde önemini daha çok anladığı çiftçilerimize sağlıklı günler dileriz. Gerçek üretici olan sizler olmasanız, biz bize yetemeyiz. Tarım ekonomisi alanında çalışan, emek veren tüm üyelerimize ve tüm yurttaşlarımıza sağlıklı günler dileriz. Birlikte daha nice yıllara.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER