A3 Haber

Toplu halde maç izleme uyarısı: Statta izlenmesinden daha riskli!

Toplu halde maç izleme uyarısı: Statta izlenmesinden daha riskli!

Toplu halde maç izleme uyarısı: Statta izlenmesinden daha riskli!
Mayıs 08
09:56 2020

TFF’nin ligleri başlatma kararı, toplu halde maç izlenmesi riskini doğurdu. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Esin Şenol’a göre, maçların kapalı ortamda kalabalık şekilde seyredilmesi, statta izlenmesinden daha riskli. Çözüm, şifresiz yayın olabilir.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) salgın nedeniyle ara verilen ligleri 12 Haziran’da yeniden başlatma kararı, tartışmaları da beraberinde getirdi.

Süper Lig’de kalan sekiz haftadaki karşılaşmalarda stadyuma seyirci alınmayacak. beIN Sports aboneliği bulunmadığı için bu maçları evde ekran başında izleme fırsatı olmayan futbolseverlerin maçları toplu halde seyretme ihtimalinin getirdiği risk ise endişe kaynağı olmayı sürdürüyor.

TFF Başkanı Nihat Özdemir, çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Bazı maçlar şifresiz verilmezse, kafe ve restoranlarda bu maçları izlemek için bazı topluluklar olacaktır. Ama onun da şartlarını, nasıl maç seyredileceğine dair kuralları ortaya koyacağız. Restoran ve kafe sahipleri de bunlara uyarak ancak maçları izlettirebilecekler” dedi.

Türkiye’de şu an kafe, restoran ve barlar salgın önlemleri kapsamında kapalı. Ancak bu mekanların 12 Haziran’a kadar açılması halinde, söz konusu yerler salgının yayılması açısından potansiyel bir tehdide dönüşecek.

Ev ziyaretleri artacak

Yayıncı kuruluş aboneliği olmayan kişilerin, beIN Sports abonesi tanıdıklarının evlerini ziyaret etmesi ve bu evlerde kalabalık şekilde toplanılması ya da işletmelerin maç akşamlarında kaçak olarak kapılarını açması da sosyal mesafe kurallarının ihlalini doğurabilecek diğer durumlar olarak görülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüs bulaşması açısından risk taşıyan temas tanımını “enfekte kişi ile bir metre mesafe içinde 15 dakikadan uzun süre yüz yüze temas” ya da “doğrudan fiziksel temas” olarak yapıyor. Maçların uzatma dakikalarıyla birlikte iki saate yakın sürmesi ise karşılaşmaların toplu hâlde izlenmesi durumunda doğabilecek tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor.

DW Türkçe’den Cengiz Özbek’in haberine göre enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol, bu nedenle kimseyle 15 dakikadan uzun süre yakın mesafede veya mesafenin korunamayacağı yerlerde bir araya gelmemek gerektiğini belirterek, “Ayrıca enfekte kişiden bulaşma ihtimalinin, ev içi ya da kalabalık kapalı güneşsiz havalanamayan ortamlar ile yakın ilişkisi bulunduğunu da biliyoruz. Yapılmış ve yayınlanmış çalışmalar, neredeyse bulaşmaların yüzde 90’ının böyle olduğunu gösteriyor bize” dedi.

Ayrıca maskelerin sık sık değiştirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Şenol, aksi takdirde maskelerin kendisinin bulaşmaya aracı olabileceği uyarısında bulundu.

Nasıl bulaşabilir?

Prof. Dr. Şenol, kapalı ortamlarda topluca maç izlenmesinin getireceği riskleri ise “doğrudan dokunmak” ve “dolaylı dokunmak” diye ikiye ayırdı:

“Doğrudan dokunmak; öpüşmek, tokalaşmak, sarılmak ve dokunmak gibi eylemleri, dolaylı dokunmak ise masa, sandalye, bardak, tuzluk gibi ortak kullanılan objelere el ile dokunmak ve el yıkama pratiğini yeterince uygulamamak durumunda risk taşıyor.”

Prof. Dr. Şenol, “Kapalı ortamlarda bulaşma riskini artıran bir başka önemli faktör ise yüksek sesle konuşma, bağırma, şarkı söyleme, öksürme, aksırma sırasında havaya mikropartikül olarak saçılan parçacıkların ortamda uzun süre bulunabilme ihtimali” diye ekledi.

Şenol, bu nedenle “maçların kapalı ortamlarda kalabalık şekilde izlenmesinin, açık havada seyircili izlenmesinden daha yüksek risk taşıdığını” ifade etti.

Şifresiz yayın önerisi

Cumhuriyet gazetesi spor yazarı Arif Kızılyalın ise DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada liglerin başlaması yönünde verilen kararı yanlış bulduğunu vurgulayarak “TFF’nin aldığı sakıncalı kararın ardından işletmelerin şu an avuçlarını birbirine sürterek heyecanla, özellikle büyük maçları beklediğini” söyledi.

Maçların şifresiz kanalda yayınlanmaması halinde, maç günlerinde kafe, kahvehane, lokal gibi yerlerde sosyal mesafe kuralının “sıfıra ineceğini” belirten Kızılyalın, “Bunun önlemini alamazsınız. Bunun önlemini almanın tek çaresi, bu maçların oynanacağı günlerde sokağa çıkma yasağı ilan etmektir. Ki sokağa çıkma yasağı olsa bile futbol öyle bir tutku ki insanlar ekmek almaya çıkıyorum diye çıkarak bu yasağı delecektir” dedi.

BeIN Sports’un sıcak bakması zor

Ancak Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) hakemi ve uzman hukukçu Emin Özkurt, maçların ücretsiz yayınlanması halinde olası abone kaybı veya mahrum kalınan yeni abonelerden ötürü beIN Sports’un ciddi bir ekonomik hasar almasının muhtemel olduğuna dikkat çekti.

Özkurt, Katarlı şirket ile TFF arasındaki yıllık 410 milyon dolarlık sözleşme hesaba katıldığında bu miktarın olası büyüklüğü konusunda da fikir sahibi olunabileceğini belirtti. Özkurt, “Hal böyleyken, yayın hakları sözleşmesine aykırı bir şekilde bir ücretsiz yayın zorlaması olur ve bunun neticesinde yayıncı kuruluşun büyük miktarda bir zararı doğarsa ve bu zararın doğmasına sebep olan devlet, federasyon veya hangi kurum ise yayıncı kuruluş zararını o kurumdan Borçlar Hukuku veya İdare Hukuku kapsamında ve mahkemeler nezdinde tazmin talebinde bulunabilir” diye ekledi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER